Tržište kapitala
StoryEditor

Azijske burze oslabile, japanska valuta ojačala

21. Svibanj 2014.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, kao i jučer na Wall Streetu, jer nema značajnijih vijesti koje bi podržale tržište.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,3 posto.

Samo su u Šangaju blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto.

Jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu izazvao je loše raspoloženje na azijskim burzama. Tim više što nema značajnijih vijesti koje bi podržale tržište.

Jutros je objavljeno da je Japan u međunarodnoj razmjeni u travnju ostvario trgovinski deficit rekordni 22. mjesec zaredom. Izvoz je, doduše, porastao više nego što se očekivalo, no znatno je usporio izvoz u SAD, najveće japansko izvozno tržište.

U fokusu je ulagača i japanska središnja banka jer je danas završila dvodnevna sjednica njezinih čelnika, koji su odlučili da monetarna politika do daljnjega ostaje nepromijenjena.

Nakon zatvaranja tržišta, javnosti će se obratiti guverner Bank of Japan Haruhiko Kuroda. Ulagači su oprezni jer bi guverner mogao poručiti da je gospodarstvo na dobrom putu, s obzirom na ubrzanje rasta i uspon inflacije, te da zasad nema potrebe za dodatnim poticajnim monetarnim mjerama.

„Ako Kuroda odbaci mogućnost daljnjeg labavljenja monetarne politike, to ne bi dobro utjecalo na raspoloženje ulagača“, kaže Hiromichi Tamura, strateg u tvrtki Nomura Securities.

Ulagači na najvećim svjetskim tržištima kapitala navikli su se posljednjih godina na izuzetno labavu monetarnu politiku u SAD-u, Japanu i eurozoni, pa svaka mogućnost ukidanja poticajnih mjera izaziva bojazan od pada cijena dionica.

No, na valutnim je tržištima zbog toga ojačao japanski jen. Tečaj dolara skliznuo je jutros na 101,20 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,50 jena.

I euro je oslabio prema ‘japancu‘, pa mu je cijena pala s jučerašnjih 139,10 na 138,75 jena.

U odnosu, pak, na američku valutu, tečaj eura stabilno se kreće oko razine od 1,3700 dolara.

03. svibanj 2024 18:00