Tržište kapitala
StoryEditor

Azijske burze pale, najviše pogođena tržišta u razvoju

20. Kolovoz 2013.

Na azijskim burzama danas su zabilježeni gubitci, pod utjecajem nastavka klizanja cijena dionica na Wall Streetu četvrti dan zaredom uslijed zabrinutosti investitora da će Fed uskoro smanjiti monetarne poticaje najvećem svjetskom gospodarstvu, a najviše su bile pogođene burze tržišta u razvoju.

Japanski Nikkei indeks spustio se jutros 2,24 posto, na 13.447 boddova. Najviše su pale dionice proizvođača vozila; po gubitcima je predvodila dionica Suzuki Motora, s padom cijene za 7 posto.

Australski S&P/ASX dotaknuo je najnižu razinu u tjedan dana, južnokorejski Kospi ispod je 1.900 bodova, a i šangajski burzovni indeks oslabio je 0,5 posto.

Najviše su prodajama dionica bila pogođena tržišta u razvoju – tako je indonezijski burzovni indeks potonuo 4,3 posto, a tajlandski 2,6 posto.

Ta su tržišta najviše pogođena jer investitori, u očekivanju da će Fed već u rujnu postupno početi smanjivati program monetarnih poticaja, ubrzano povlače novac s njih. Tako je indijski burzovni indeks Sensex oslabio 0,8 posto, nakon što je u dva prethodna trgovinska dana već potonuo 5,6 posto.

Fedova politika kupnje golemih količina obveznica u pokušaju da održi kamatne stope niskima, bila je glavni razlog snažnog uzleta cijena dionica u zadnjih godinu dana. No, mnogi analitičari smatraju da će Fed u rujnu promijeniti svoju politiku.

„Kada su prvi puta uveli kvantitativne mjere popustljive monetarne politike prije nekoliko godina, to je stvorilo golemu likvidnost, koja je krenula prema tržištima u razvoju, gdje investitori traže veće prinose. Sada kada se Fed sprema smanjiti te mjere, stvara se obrnuti efekt u odnosu na prethodne godine, kada je kapital pritjecao na tržišta u razvoju, a tamošnja dionička tržišta du doživljavala procvat“, kaže Jackson Wong, potpredsjednik investicijskog društva Tanrich Securities u Hong Kongu.

Na valutnim tržištima tečajevi najvažnijih svjetskih valuta ne bilježe znatnijih promjena, dok investitori iščekuju objavu bilješke sa srpanjskog zasjedanja Feda.

Tečaj eura jutros je blago ojačao prema dolaru, s jučerašnjih 1,3319 na 1,3347 dolara.

Istodobno, dolar je oslabio i prema jenu, s jučerašnjih 97,62 na 97,42 jena.

26. travanj 2024 13:48