Tržište kapitala
StoryEditor

Azijske burze porasle, euro pod pritiskom

14. Svibanj 2014.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, dosegnuvši najviše razine u tri tjedna, dok se tečaj eura prema dolaru kreće oko najnižih razina u pet tjedana zbog mogućeg labavljenja monetarne politike Europske središnje banke.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,3 posto, a blago su pale i cijene dionica u Australiji.

Burzovni indeksi u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru porasli su, pak, između 0,1 i 0,9 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,4 posto, dosegnuvši najvišu razinu od 23. travnja.

Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu.

Slabiji nego što se očekivalo podatak o rastu potrošnje u SAD-u nije promijenio stajalište analitičara da će se, nakon usporavanja u prvom tromjesečju, rast najvećeg svjetskog gospodarstva ubuduće ubrzavati.

„Američka središnja banka i dalje podržava rast gospodarstva, pa se očekuje njegovo daljnje jačanje“, kaže Kyoya Okazawa, direktor u banci BNP Paribas.

A na valutnim je tržištima euro pod pritiskom zbog slabijih nego što se očekivalo podataka o raspoloženju investitora u Njemačkoj.

Jutros se tečaj eura kreće oko 1,3710 dolara, nakon što je jučer zaronio na 1,3688 dolara, najnižu razinu od početka travnja.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je s jučerašnjih 140,70 na 140,10 jena.

I dolar je oslabio prema ‘japancu‘, pa mu je tečaj pao na 102,10 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,30 jena.

03. svibanj 2024 21:18