Tržište kapitala
StoryEditor

Azijske burze porasle, euro stabilan

02. Lipanj 2014.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, što se zahvaljuje rekordnim dosezima S&P 500 i Dow Jones indeksa na Wall Streetu te naznakama stabilizacije kineskog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 0,3 posto.

U Kini se zbog blagdana danas ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,2 posto.

Azijske ulagače ohrabrili su rekordni dosezi S&P 500 i Dow Jones indeksa na Wall Streetu u petak, premda podaci iz američkog gospodarstva nisu bili baš uvjerljivi.

Očekuje se da će se tijekom drugog tromjesečja rast najvećeg svjetskog gospodarstva ubrzati, dok bi se kinesko gospodarstvo, nakon duljeg razdoblja usporavanja rasta, trebalo stabilizirati.

Na to ukazuju u nedjelju objavljeni službeni podaci o rastu kineske industrijske aktivnosti po najvišoj stopi u posljednjih pet mjeseci.

„Rast PMI indeksa industrijske aktivnosti zasigurno je dobar znak, koji pokazuje da postupne gospodarske reforme kineskih vlasti daju rezultate. Međutim, smjer tržišta ovoga će tjedna ovisiti o podacima iz SAD-a“, kaže Hikaru Sato, analitičar u tvrtki Daiwa Securities.

S najvećim nestrpljenjem očekuje se izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u svibnju broj zaposlenih povećan za 215.000, nakon što je u travnju porastao za snažnih 288.000, najviše od siječnja 2012. godine.

U fokusu ulagača bit će i sjednica čelnika Europske središnje banke u četvrtak. Očekuje se da će ECB smanjiti ključne kamatne stope, premda se već sada kreću na rekordno niskih 0,25 posto.

Špekulira se, također, da bi ECB mogla uvesti negativnu kamatu na prekonoćne depozite banaka na računima središnje banke kako bi se potaknulo kreditiranje kompanija.

Pitanje je, međutim, mogu li odluke ECB-a znatnije utjecati na tržište, s obzirom da se već dulje vrijeme najavljuju, pa su već u velikoj mjeri ugrađene u cijene dionica, kao i tečajeve valuta.

Stoga je na valutnim tržištima euro posljednjih dana stabilan, nakon što mu je polovicom prošloga tjedna tečaj zaronio na 1,3587 dolara, najnižu razinu u tri i pol mjeseca.

Jutros se stabilno kreće oko 1,3630 dolara, dok je u odnosu na japansku valutu porastao sa 138,70 jena, koliko je iznosio u petak, na 139,05 jena.

I dolar je ojačao prema ‘japancu‘, pa mu je cijena dosegnula 102,05 jena, dok je u petak iznosila 101,78 jena.

04. svibanj 2024 04:42