Tržište kapitala
StoryEditor

Euro oslabio jer će kamate u eurozoni još dugo ostati niske

08. Rujan 2013.

Američki dolar dosegnuo je prošloga tjedna na svjetskim valutnim tržištima najvišu razinu prema euru u posljednjih sedam tjedana, jer bi Fed uskoro mogao početi smanjivati poticajne mjere, dok će ECB još dulje vrijeme voditi labavu monetarnu politiku.

Tečaj eura pao je prošloga tjedna 0,3 posto, na 1,3180 dolara, a tijekom tjedna zaronio je i na najnižu razinu u zadnjih sedam tjedana od 1,3103 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je, pak, 0,6 posto, na 130,60 jena.

I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj porastao 1 posto, na 99,10 jena.

Američka je valuta u četvrtak dosegnula najvišu razinu prema europskoj od 19. srpnja, nakon što je Mario Draghi, predsjednik Europske središnje banke (ECB), kazao da će ključne kamatne stope u eurozoni ostati niske još dulje razdoblje.

Na redovnoj sjednici toga dana čelnici ECB-a ostavili su ključnu kamatu nepromijenjenu na rekordno niskih 0,5 posto, a Draghi je poručio i da će je smanjiti, ako gospodarska situacija to bude zahtijevala.

"Najvažnije je u Draghijevim izjavama što je ponovio smjernicu da će kamate ostati na postojećim ili nižim razinama još dulje razdoblje", kazao je Marc Chandler, strateg u tvrtki Brown Brothers Harriman.

Podršku dolaru pružili su i dobri makroekonomski podaci koji ukazuju na stabilan rast američkog gospodarstva, što povećava vjerojatnost da će Fed već u rujnu smanjiti poticajne monetarne programe.

Čelnici američke središnje banke, koji će zasjedati polovicom ovoga mjeseca, poručili su u niz navrata da bi programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica u vrijednosti od 85 milijardi dolara, mogli smanjiti, ako se situacija u gospodarstvu poboljša.

"Fed će vjerojatno početi smanjivati poticaje ovoga mjeseca i to će i dalje pružati podršku dolaru. Bit će to prvi korak prema zaoštravanju monetarne politike među vodećim središnjim bankama, pa će ulagači kupovati dolare", kazao je Paul Bednarczyk, analitičar u 4Castu.

Dodaje i to da su se neki ulagači okrenuli ulaganjima u američku valutu nastojeći skloniti kapital u sigurnu luku u uvjetima moguće vojne intervencije protiv Sirije.

Na, nakon neprestanog rasta tijekom tjedna, u petak je tečaj dolara naglo pao, nakon slabijih nego što se očekivalo podataka o zaposlenosti u SAD-u.

U kolovozu je otvoreno 169 tisuća novih radnih mjesta, što je manje od očekivanih 180 tisuća. Takvo stanje na tržištu rada moglo bi odgoditi planove američke središnje banke Fed za smanjenje poticaja, smatraju neki analitičari.

"Iako je stopa nezaposlenosti snižena sa 7,4 na 7,3 posto, oštra revizija podataka za prethodna dva mjeseca, koja je pokazala da je otvoreno 74 tisuća manje novih mjesta nego je prvotno objavljeno, razlog je slabljenja i prinosa na američke državne obveznice i dolara", kazao je Kiran Kowshik, valutni strateg u banci BNP Paribas, koji smatra da će Fed početi smanjivati poticaje u prosincu, a ne u rujnu.

26. travanj 2024 05:37