Tržište kapitala
StoryEditor

Euro prema dolaru potonuo 2,3 posto, najviše u 16 mjeseci

03. Studeni 2013.

Na svjetskim valutnim tržištima tečaj eura potonuo je prošloga tjedna prema dolaru 2,3 posto, što je njegov najveći tjedni pad u 16 mjeseci, jer ulagači očekuju da će Europska središnja banka dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknula rast gospodarstva.

Tečaj eura prema američkoj valuti skliznuo je prošloga tjedna na samo 1,3485 dolara, znatno ispod 1,3833 dolara, najviše razine od studenoga 2011. godine, dosegnute tjedan dana prije.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je 1 posto, na 133,10 jena.

Dolar je, pak, ojačao prema ‘japancu, za 1,3 posto, na 98,70 jena.

Najveći tjedni pad eura prema dolaru u posljednjih 16 mjeseci posljedica je špekulacija ulagača da će ECB uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Eurozona se sporo oporavlja od recesije, dok niska inflacija otvara prostor ECB-u za smanjenje ključnih kamata, koje su već sada na rekordno niskoj razini od 0,50 posto, kako bi potaknuo rast gospodarstva.

Prema podacima Eurostata, u listopadu je inflacija u eurozoni skliznula s 1,1 na svega 0,7 posto na godišnjoj razini. Niska inflacija mogla bi dovesti i do rizika od deflacije u pojedinim područjima.

S druge strane, stopa nezaposlenosti u eurozoni u listopadu je iznosila rekordnih 12,2 posto.

"Svjedočimo vrlo nezgodnoj kombinaciji niske inflacije i rekordne nezaposlenosti, a prema tumačenju tržišta, ECB bi mogao budno pratiti razvoj situacije", kazao je Jeremy Stretch, strateg u tvrtki CIBC.

Uz to, prije tjedan dana tečaj eura prema dolaru dosegnuo je najvišu razinu u dvije godine, što bi moglo naštetiti gospodarstvu eurozone. Jačanjem eura, naime, poskupljuju proizvodi europskih kompanija na svjetskom tržištu, zbog čega bi mogao pasti njihov izvoz.

Stoga bi, špekulira se, ECB mogao dodatno smanjiti ključne kamate kako bi zauzdao rast tečaja eura.

„Ne očekujemo smanjenje kamata na sjednici čelnika ECB-a u studenome, ali u prosincu je takav potez moguć“, kaže Vassili Serebriakov, strateg u banci BNP Pribas.

S druge strane, dolar je posljednjih dana jačao zbog procjena da bi američka središnja banka Fed mogla smanjiti poticajne monetarne mjere prije nego što se očekivalo.

Do prošlotjedne sjednice čelnika Feda, koji su monetarnu politiku ostavili nepromijenjenu, većina analitičara smatrala je da će središnja banka poticajne mjere smanjiti u ožujku iduće godine.

No, kako je u prošlotjednom priopćenju Fed izostavio rečenicu u kojoj iskazuje zabrinutost u vezi rasta kamata, proširile su se špekulacije da bi poticajne monetarne mjere mogao smanjiti već u prosincu.

26. travanj 2024 13:22