Tržište kapitala
StoryEditor

Hoće li na današnjem sastanku biti postignut konačni dogovor oko Mercatora?

17. Siječanj 2014.

Iako se svima žuri jer do kraja ovog mjeseca treba zaključiti ugovor o financijskom restrukturiranju Mercatora, na današnjem sastanku Agrokora i prodajnog konzorcija većinskih vlasnika Mercatora još ne treba očekivati konačan dogovor o uvjetima po kojima će Agrokor preuzeti Mercator, pišu u petak slovenski mediji.

Razgovori u čijem su središtu dvije Agrokorove ponude - stara, po kojoj bi vlasnicima platio 120 eura za dionicu i nova, po kojoj bi cijena dionice bila 80 eura, ali uz dodatnu dokapitalizaciju tvrtke u visini 225 milijuna eura - počeli su zapravo već sinoć, a u njima sudjeluje 20-30 sudionika, među njima i glavne banke-vjerovnice Mercatora, piše danas ljubljansko "Delo".

Sastanak je dogovoren u Beču jer je tamo sjedište austrijske Erste bank koja je najveći kreditor Mercatora, ali i zbog logističkih razloga zbog kojih Zagreb ili Ljubljana nisu odgovarali, navodi list.

"U Beču se traži ravnoteža između dvaju interesa: kakva je još prihvatljiva cijena za vlasnike Mercatora i pod kakvim su uvjetima banke spremne reprogramirati dugove Mercatoru u slučaju da ga preuzme Agrokor", rekao je za "Delo" neimenovani obaviješteni izvor.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" navodi da vlasnici Mercatora, uz izuzetak banaka, na sastanku žele dobiti precizne informacije o tome kako će, kojim financijskim sredstvima, Agrokor preuzeti Mercator, te da je ta stvar vrlo upitna. Umjesto s konkretnim ugovorima s financijerima, Agrokor će u Beču predstaviti samo pisma potpore koje je dobio od Unicredita, Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodne financijske korporacije (IFC) te fondova One Equity Partners i Blackstone, a najavljuje da će pisma potpore dobiti i od francuske banke BNP Paribas, američke JP Morgan i ruske VTB, piše "Dnevnik".

Za većinu vlasnika Mercatora u konzorciju bila bi prihvatljiva cijena od 105 eura po dionici, navodi list, ali dodaje da se je slovenska premijerka Alenka Bratušek zauzela da se održe uvjeti o cijeni dionice iz prvotnog kupoprodajnog ugovora.

26. travanj 2024 18:20