Tržište kapitala
StoryEditor

Kada će američka središnja banka početi smanjivati poticaje?

30. Srpanj 2013.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago pale, jer su ulagači oprezni uoči sjednice čelnika Feda, nakon koje bi moglo biti jasnije kada će američka središnja banka početi smanjivati poticajne mjere.

Dow Jones oslabio je 36 bodova, ili 0,24 posto, na 15.521 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,37 posto, na 1.685 bodova, a Nasdaq indeks 0,39 posto, na 3.599 bodova.

Najveće su gubitnice, s padom od 0,8 posto, bile dionice u financijskom sektoru, koje su posljednjih tjedana znatno porasle. Za toliko je skliznuo i S&P indeks energetskog sektora, što je posljedica pada cijena prirodnoga plina.

No, pad cijena dionica amortizirale su vijesti o preuzimanjima i spajanjima, zajedno s priopćenjem Caterpillara da će kupiti svoje dionice na tržištu za milijardu dolara. Zahvaljujući tome, cijena dionice tog najvećeg svjetskog proizvođača teške mašinerije porasla je 1,1 posto.

Nastavljen je i niz solidnih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Dosad je poslovna izvješća objavilo više od 50 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 67,2 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada, a 56 posto po pitanju prihoda.

Međutim, to nije osobito potaknulo ulagače jer su očekivanja vrlo niska. Uz to, oprezni su uoči dvodnevne sjednice čelnika Feda, koja počinje u utorak. U srijedu će biti objavljeno priopćenje nakon kojeg bi moglo biti jasnije kada će američka središnja banka početi smanjivati poticajne monetarne programe.

Ti programi kupnju državnih i hipotekarnih obveznica vrijedni 85 milijardi dolara mjesečno već dugo potiču rast cijena dionica, pa se ulagači plaše da bi njihovim smanjenjem tržište izgubilo glavnu podršku.

A predsjednik Feda Ben Bernanke kazao je nedavno da bi središnja banka kasnije ove godine mogla početi smanjivati iznose za te programe, ako se situacija u gospodarstvu poboljša.

Pitanje je, međutim, poboljšava li se situacija u američkom gospodarstvu? Ono, doduše, raste, ali ne baš uvjerljivo.

U petak će biti objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u u srpnju, koje obično znatno utječe na tržište. Fed je lani poručio da će ključne kamatne stope zadržati rekordno niske sve dok stopa nezaposlenosti ne padne na 6,5 posto. A od te je razine još daleko.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u srpnju broj zaposlenih povećan za 185.000, manje od 195.000 u lipnju. Pritom bi stopa nezaposlenosti mogla skliznuti sa 7,6 na 7,5 posto.

-Puno toga ovisi o tome kako će čelnici Feda protumačiti posljednje gospodarske pokazatelje i kakav će biti njihov komentar uoči izvješća o zaposlenosti. Čekamo signale hoće li Fed u rujnu početi smanjivati poticaje ili ne- kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth Management.

Zbog toga su ulagači oprezni, na što ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile samo 5,2 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,08 posto, na 6.560 bodova, a frankfurtski DAX 0,17 posto, na 8.259 bodova. Pariški CAC ostao je, pak, nepromijenjen na 3.968 bodova.

27. travanj 2024 02:59