Tržište kapitala
StoryEditor

Kupnja obveznica će biti agresivnija nego što je Bernanke naznačio?

28. Lipanj 2013.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle treći dan zaredom, zahvaljujući komentarima dužnosnika Feda koji su ublažili strahovanja ulagača da će središnja banka prerano smanjiti poticajne monetarne mjere.

Dow Jones indeks ojačao je 114 bodova, ili 0,77 posto, na 15.024 boda, dok je S&P 500 porastao 0,62 posto, na 1.613 bodova, a Nasdaq indeks 0,76 posto, na 3.401 bod.

Nakon tri dana troznamenkastog bodovnog rasta, Dow Jones vratio se iznad razine od 15.000 bodova prvi puta od 19. lipnja. Rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje komentarima dužnosnika Feda koji su smanjili bojazan ulagača od preranog smanjenja poticajnih mjera.

Prošloga je tjedna predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da bi središnja banka mogla početi smanjivati poticajne monetarne programe kasnije ove godine i sasvim ih ukinuti do polovice iduće godine, ako gospodarstvo ojača.

To je uznemirilo ulagače i izazvalo pad cijena dionica jer su ti programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara mjesečno dugo poticali trend rasta cijena dionica, koje su u svibnju dosegnule rekordne razine. Smanjenjem tih programa, tržište bi, plaše se ulagači, izgubilo glavnu podršku.

Međutim, jučer je William Dudley, predsjednik podružnice Feda u New Yorku, kazao je da će kupnja obveznica od strane središnje banke biti agresivnija nego što je to naznačio Bernanke, ako se pokaže da su rast gospodarstva i oporavak tržišta rada slabiji nego što se očekuje.

Dudley je istaknuo i to da smanjenje programa kupnje obveznica nije vezano uz vremenske rokove, nego uz gospodarske izglede koji su i dalje nejasni.

To je potvrdio i predsjednik Feda u Atlanti Dennis Lockhart, kazavši da će vrijednost programa kupnje obveznica ostati vezana uz gospodarske uvjete.

To je ublažilo strahovanja ulagača da će se Fed povući s tržišta prije nego se gospodarstvo nađe na putu stabilnog, samoodrživog rasta.

„Fed se namučio posljednjih godina da bi uveo te programe kako bi potaknuo rast gospodarstva. Posljednje što bi središnja banka željela je da se povuče prerano, pa da se rast ponovno uspori. Mislim da dužnosnici Feda pokušavaju na delikatan način pripremiti tržište za moguće prekidanje politike kvantitativnog popuštanja“, kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.

A da je američko gospodarstvo prilično čvrsto, pokazuju i jučer objavljeni podaci da je potrošnja Amerikanaca u svibnju ojačala 0,3 posto, dok su prihodi kućanstava porasli 0,5 posto. Istodobno je prodaja postojećih kuća skočila 6,7 posto, dosegnuvši najvišu razinu od prosinca 2006. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,26 posto, na 6.243 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,63 posto, na 7.990 bodova, a pariški CAC 0,97 posto, na 3.762 boda.

26. travanj 2024 23:25