Tržište kapitala
StoryEditor

Leasing-scena u silaznoj putanji

10. Travanj 2016.

Iako se u Hrvatskoj njime i nije pretjerano koristilo, povratni zakup – najam ili ‘sale and lease back’ leasing, već nekoliko godina u silaznoj je putanji. Riječ je o obliku leasinga u kojem primatelj leasinga prodaje imovinu davatelju leasinga, nakon čega davatelj s njim sklapa leasing za taj predmet. Na taj način dugotrajna imovina postaje novac, a takav oblik financiranja upotrebljavaju najviše poduzetnici, uglavnom za strojeve i opremu.

Ni ukupna leasing-scena ne stoji bolje od ‘sale and lease back’ leasinga u Hrvatskoj s obzirom na to da je iz godine u godinu sve manje leasing-društava. No u branši se nadaju da će pozitivni smjer hrvatskoga gospodarstva koji se počeo nazirati utjecati dobro i na stanje u leasingu. Možda je za to najava dogovora, o kojem se nedavno pročulo, Konzuma i Agrokora s južnoafričkim investicijskim fondom Tower Property Fund Limitedom o prodaji dvaju trgovačkih centara u Zagrebu te po jednog u Velikoj Gorici i Župi dubrovačkoj preko ‘sale and lease backa’. Posao je vrijedan 66,4 milijuna eura, objavio je na svojim internetskim stranicama Tower Property Fund Limited, i trebao bi biti zaključen u travnju. Konzum će odmah te nekretnine uzeti u zakup te će njima nastaviti upravljati, čime se oslobađa novčana vrijednost nekretnine kako bi se moglo dalje taj novac ulagati i širiti poslovanje. U trgovačkoj se djelatnosti zakup isplati s obzirom na to da trgovcima vlasništvo nad nekretninama i nije toliko potrebno, već samo prostor u kojem će trgovati.

Samofinanciranje poduzetnika Da su zadovoljni takvim načinom financiranja, potvrđuje i činjenica da je Agrokor također prije dvije i pol godine dogovorio povratni zakup za pet trgovina s američkim investicijskim fondom W. P. Careyjem za 67 milijuna eura. Uza zakup triju trgovina u Zagrebu te jedne u Splitu i Zadru na 20 godina, Agrokor plaća porez, osiguranje i održavanje prostora. Iduće godine u srpnju istječe pak povratni desetogodišnji najam kojim je za Zagrebački električni tramvaj kupljeno 70 tramvaja Končara - električnih vozila, ukupno vrijednih 158 milijuna eura. Grad Zagreb i Zagrebački holding dogovorili su s UniCredit Leasing Croatijom nabavu novih tramvaja uz povratni najam za prije isporučenih 70 tramvaja.                           – Do 2008. najviše je korišten u dijelu leasinga nekretnina, a s vremenom postao je prihvaćen i korišten u samofinanciranju opreme, radnih strojeva, uključujući i kamione i, rjeđe, osobnih automobila. Drugi razlog bilo je pribavljanje obrtnih sredstava za redovito poslovanje prodajom imovine i upotrebom ‘sale and lase backa’. Danas ‘sale and lease back’ transkacije u ukupnom novougovorenom leasingu na godišnjoj razini ne prelaze pet posto vrijednosti svih transakcija. Njima se najviše koriste poduzetnici, odnosno gospodarstvenici koji se žele samofinancirati vrijednošću svoje imovine. Aktiviraju svoj imovinski potencijal slobodan za tu namjenu stoga što je neopterećen zalogom ili otplaćen – ističu u Raiffeisen Bank Austriji.

Opstaju stabilni Za to se odlučuju, objašnjavaju, poduzetnici koji sami obavljaju kupnju, uvoz ili registraciju radnih strojeva, čarterskih brodova i drugog onda kada mogu postići na stranim tržištima bolje, znači, niže nabavne cijene nego kod domaćih dobavljača. Fizičke se osobe u pravilu njime ne koriste, primjerice, zbog PDV-a ili posebnog poreza na motorna vozila. Takve sofisticiranije vrste leasinga ne utječu posebno na poslovanje leasing-društava, kažu u RBA. Naime, ne postoji poseban utjecaj ni u tehnološko-procesnom ni vrijednosnom smislu. No, dodaju, proces je zahtjevniji zbog obvezne procjene predmeta leasinga ako je riječ o rabljenim objektima leasinga.– Općenito ove se godine ne očekuju veća odstupanja u poslovanju u odnosu na 2015. Aktiva leasing-društava u padu je od 2008. i njihov se broj stalno smanjuje. Na tržištu preživljavaju leasing-kuće koje su u svakom pogledu stabilne, s iskustvom, znanjem, procedurama  te koje poštuju međunarodne i domaće zakone i norme. Posebno bismo istaknuli da bi stalno trebalo naglašavati razliku između financijskih usluga kreditiranja i leasinga. Leasing je životnija financijska usluga, prilagođena korisniku sa svih strana. Znači, prema stvarnoj poslovnoj, proizvodnoj i uslužnoj potrebi, vrijednosti i naknadnoj utrživosti predmeta leasinga, životnom vijeku toga predmeta te stvarnom načinu upotrebe utrošenih sredstava za predmet leasinga – podsjećaju u RBA.

Rast će tržište I u UniCredit Leasing Croatiji potvrđuju da je taj model financiranja vrlo mali udio u ukupnoj prodaji te također posljednjih godina bilježe trend daljnjeg pada ‘sale and lase back’ leasinga. Korisnici takvog leasinga u toj leasing-kući u pravilu su pravne osobe koje se tim oblikom financiranja koriste netom nakon uvoza objekta leasinga, poput gospodarskih vozila, strojeva ili opreme. A budući da u osnovi nema razlike u pristupu procjeni kreditne sposobnosti korisnika ‘sale and lease back’ leasinga i ostalih korisnika leasinga, ne može biti ni posebnog utjecaja na poslovanje leasing-društva. Trendovi u razvoju hrvatskoga gospodarstva pozitivni su za UniCredit Leasing Croatiju, što utječe i na rast tržišta leasinga. Stoga očekuju i obogaćivanje te raznolikost ponude dobavljača. Kao vodeće društvo u Hrvatskoj, rekli su, koje može financirati vrlo zahtjevne projekte u suradnji sa Zagrebačkom bankom, očekuju daljnji porast tržišnog udjela.

07. svibanj 2024 19:17