Tržište kapitala
StoryEditor

Oprez na Azijskim burzama, indeksi u minisu

12. Svibanj 2014.

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer ulagači čekaju razvoj situacije u Ukrajini, nakon što je u nedjelju u istočnim dijelovima te zemlje održan referendum o nezavisnosti.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Singapuru pale između 0,3 i 0,6 posto.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasli su, pak, između 0,3 i 1,8 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,4 posto.

Snažan rast cijena dionica u Šangaju i Hong Kongu zahvaljuje se nadi ulagača da će kineske vlasti uskoro uvesti nove mjere za poticanje rasta usporenog gospodarstva i dozvoliti veća strana ulaganja na tržištu kapitala.

No, na ostalim se azijskim burzama jutros trguje suzdržano jer se ulagači plaše eskalacije sukoba u Ukrajini, nakon što se u nedjelju većina stanovništva u istočnim dijelovima te zemlje na referendumu izjasnila za nezavisnost.

Taj referendum, koji su organizirali proruski separatisti, Kijev i međunarodna zajednica smatraju ilegalnim i neće priznati njegove rezultate.

„Ulagači će danas pažljivo pratiti kako će Kijev i Moskva reagirati na rezultate referenduma. Hoće li Kijev pojačati oružane operacije, zapad najaviti nove sankcije, Rusija vojno intervenirati…? Niz je različitih mogućnosti razvoja situacije, što bi moglo utjecati na tržišta“, kaže Masafumi Yamamoto, strateg u tvrtki Praevidentia Strategy.

I na valutnim tržištima vlada oprez. Jutros se tečaj eura kreće oko 1,3760 dolara, nedaleko 1,3745 dolara, najniže razine u mjesec dana na koju je pao u petak.

Oštar pad eura u petak, koji je još polovicom prošloga tjedna dosegnuo 1,3992 dolara, najvišu razinu u dvije i pol godine, posljedica je najava da bi Europska središnja banka već u lipnju mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura jutros je dosegnuo 140,40 jena, dok je u petak navečer iznosio 140,10 jena.

I dolar je blago ojačao prema ‘japancu‘, pa se njegova cijena jutros kreće oko 101,95 jena, dok je u petak iznosila 101,85 jena.

04. svibanj 2024 03:12