Tržište kapitala
StoryEditor

Poruke iz FED-a zbunile ulagače

23. Svibanj 2013.

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks zabilježio najveći dnevni pad u tri tjedna, nakon što se pokazalo da nekoliko čelnika Feda predlaže smanjenje poticajnih monetarnih programa već od lipnja.

Dow Jones oslabio je 80 bodova, ili 0,52 posto, na 15.307 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,83 posto, na 1.655 bodova, a Nasdaq indeks 1,11 posto, na 3.463 boda.

Trgovanje je jučer bilo vrlo nestabilno. Tijekom jutra indeksi su skočili više od 1 posto, da bi poslijepodne znatno više pali.

Ulagače je prvo ohrabrio predsjednik Feda Ben Bernanke kazavši u izvješću Kongresu da će središnja banka zadržati poticajne monetarne mjere sve dok se situacija u gospodarstvu ne poboljša.

No, kasnije je poručio i to da bi Fed mogao smanjiti programe kupnje obveznica ne jednoj od idućih sjednica, ako se pokaže da je gospodarstvo u zamahu.

To je, kažu analitičari, zbunilo ulagače, a pad cijena dionica ubrzan je nakon što su objavljeni dijelovi zapisnika s nedavne sjednice čelnika Feda koji su pokazali da se nekolicina njih zalaže za smanjenje poticajnih programa već u lipnju.

Fedovi programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, kojima mjesečno na financijska tržišta ubrizgava 85 milijardi dolara svježeg, jeftinog novca, glavni su pokretači rasta cijena dionica već dugo vremena.

Samo na osnovu toga, s obzirom da gospodarski podaci nisu baš sjajni, kao ni poslovni rezultati kompanija, od početka godine Dow Jones i S&P 500 indeks porasli su više od 16 posto, dosegnuvši najviše razine u povijesti.

Stoga se ulagači plaše da bi prerano smanjivanje ili čak ukidanje tih programa loše utjecalo na gospodarstvo i tržište.

„Ovo je vrlo osjetljivo tržište, posebice kada je riječ o smanjivanju poticajnih programa. Nitko ne želi čekati kada će Fed određenije govoriti o smanjivanju poticaja. Tržište će se pokrenuti prije toga“, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

Zbog toga su jučer pale cijene dionica u svih 10 sektora S&P indeksa. Pritom je najveći gubitnik, s padom od 1,6 posto, bio sektor komunalnih usluga, dok su cijene dionica energetskih kompanija pale 1,2 posto.

Na pojačano povlačenje ulagača s tržišta ukazuje iznadprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile 8,34 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam od početka godine iznosi 6,4 milijarde.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,53 posto, na 6.840 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,69 posto, na 8.530 bodova, novu najvišu razinu u povijesti, a pariški CAC 0,37 posto, na 4.051 bod.

27. travanj 2024 04:31