Tržište kapitala
StoryEditor

Splasnula euforija zbog FED-a, dionice pale drugi dan zaredom

21. Rujan 2013.

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica pale drugi dan zaredom jer je splasnula euforija od srijede kada je Fed odlučio zadržati poticajne monetarne programe nepromijenjene sve dok se situacija u gospodarstvu ne poboljša.

Dow Jones oslabio je 185 bodova, ili 1,19 posto, na 15.451 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,72 posto, na 1.709 bodova, a Nasdaq indeks 0,39 posto, na 3.774 boda.

Pad cijena dionica drugi dan zaredom posljedica je, među ostalim, oprečnih stajališta dužnosnika američke središnje banke o poticajnim mjerama.

Tako je predsjednik podružnice Feda u St. Louisu James Bullard za agenciju Bloomberg jučer prvo kazao da je moguće smanjenje poticajnih monetarnih programa u prosincu, da bi kasnije rekao da zbog niske inflacije Fed može biti strpljiv po pitanju smanjenja poticaja.

No, Esther George, predsjednica Feda u Kansas Cityju, oštro je kritizirala odluku njezinih kolega od srijede da se ne smanje iznosi za kupnju obveznica, upozorivši da je to izazvalo konfuziju te da bi moglo narušiti kredibilitet središnje banke, čime je naznačila da bi monetarna politika uskoro mogla biti prilagođena.

„Činjenica je da je Fed signalizirao smanjenje poticaja i da se tržište tome prilagodilo. Mogao je povući prvi potez u tom smjeru“, kaže Stephen Massocca, direktor u fondu Wedbush Equity Management.

Odluka čelnika Feda da iznosi za kupnju državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedni 85 milijardi dolara mjesečno, ostaju nepromijenjeni izazvala je u srijedu euforiju na tržištu, pa su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine u povijesti.

Međutim, to pokazuje i da Fed smatra da gospodarstvo nije dovoljno čvrsto na putu oporavka kako bi raslo bez poticaja. Zbog toga je središnja banka i smanjila procjene rasta gospodarstva u ovoj i idućoj godini.

Među najvećim gubitnicama bila je jučer dionica BlackBerryja, s padom cijene za više od 17 posto. Taj proizvođač pametnih telefona poručio je da će njegovi poslovni rezultati za drugo tromjesečje biti znatno slabiji nego što su analitičari očekivali, te je najavio restrukturiranje u kojemu će bez posla ostati 4.500 ljudi.

Unatoč padu dva dana zaredom, u cijelom ovom tjednu Dow Jones ojačao je 0,6 posto, dok je S&P 500 porastao 1,3, a Nasdaq indeks 1,4 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,44 posto, na 6.596 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,21 posto, na 8.675 bodova, a pariški CAC 0,06 posto, na 4.203 boda.

26. travanj 2024 05:47