Tržište kapitala
StoryEditor

Sudbina zlata i nafte u rukama američkog Feda

17. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Ročnice, ETF-ovi i druge papirnate transakcije glavni su instrumenti u usmjeravanju tržišta i trgovanju zlatom, pa su investicijski menadžeri posebno zabrinuti o mogućem utjecaju viših kamatnih stopa na žuti metal, poručuje Ole Hansen, rukovoditelj sektora za robe u Saxo Banci, u očekivanju današnje odluke američke središnje banke Federal Reserve o referentnim kamatnim stopama.

-  U slučaju odluke o rastu stope, ali u tonu koji ipak znači labaviju monetarnu politiku s obzirom na sve događaje u ostatku svijeta, to bi moglo umanjiti nesigurnost koja gura zlato prema dolje proteklih nekoliko godina. U isto vrijeme, fizičko tržište zlatom raste, sa značajnom potražnjom, pa je primjerice, uvoz zlata u Indiju povećan za čak 140 posto u kolovozu u usporedbi s godinom ranije. Tako da se zapravo trenutno vodi ‘bitka‘ između ta dva tržišta i Fedova odluka im je posebno važna – pojašnjava Hansen.

S druge strane, Fedova odluka može pomoći proizvođačima nafte unutar OPEC-a, odnosno odmoći američkim proizvođačima iz škriljevca.

- Ako se Fed odluči na povećanje stopa, uz ‘hawkish‘ izjavu o restriktivnijoj politici to će značiti daljnji oporavak dolara i pritisak na robe općenito, a naročito naftu, ali to ujedno znači i probleme za američke naftaše koji su u ozbiljnim dugovima i ovise o pristupu novcu iz banaka. S podizanjem kamata, rast će i trošak kapitala te tako utjecati na dodatno usporavanje vađenja nafte u SAD-u. Pozitivno je naravno da bi to značilo i bržu konsolidaciju među proizvođačima iz škriljevca i smanjilo preveliku ponudu na tržištu koja ionako vlada već duže vrijeme, odnosno stabiliziralo cijenu nafte – opisuje obje strane situacije analitičar iz danske investicijske banke.

Posebna je zabrinutost o utjecaju Fedove odluke na tržišta u razvoju, naročito među trgovcima industrijskim metalima. Rast i potražnja za industrijskim metalima snažno ovise o rastu i kretanjima u takozvanim ‘emerging economies‘. Kina je velika pokretačka mašina proteklih 10-15 godina, a i druge države u razvoju moraju dalje rasti kako bi zadržali razinu potražnje za industrijskim metalima s obzirom da je i ponuda u stalnom plusu. Za neke od tih država rast kamata, jači dolar i viši troškovi financiranja bit će kao otrov u boci, a to će onda i negativno utjecati na industrijske metale, komentiraju iz Saxo Banke.

Tržište je stoga, više-manje, zauzelo slične strategije u očekivanju Fedove odluke.

- S obzirom da će Fedova odluka imati značajan utjecaj, većina ulagača, pa i mi u Saxo Banci, imamo stav da treba pričekati i vidjeti što će na koncu reći Janet Yellen s drugim čelnicima u Fedu. Za zlato i dalje mislimo da će se oporaviti do kraja godine, ali moramo se zadržati iznad 1080 dolara za uncu da bi se to ostvarilo. No i to će ovisiti o izjavi Feda, čak i ako se odluče za rast kamata, jer zlato može ipak otići i u drugom smjeru – zaključuje Hansen pri čemu za naftu i dalje zadržava svoje prognoze da će se cijena crne tekućine kretati oko 40 dolara u nadolazećem razdoblju.

26. travanj 2024 18:31