20. kolovoz 2013.

‘Tržišni sudionici vrte palcima čekajući Fed‘

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale četvrti dan zaredom, jer investitori oklijevaju s novim kupovinama uoči očekivane promjene mjera Fedove monetarne politike, što bi moglo rezultirati višim kamatnim stopama.

Dow Jones indeks spustio se 71,11 bodova ili 0,47 posto, na 15.010 bodova, S&P 500 za 0,59 posto, na 1.646 bodova, a tehnološki Nasdaq za 0,38 posto, na 3.589 bodova.

Indeksi padaju četvrti dan zaredom, pri čemu su Dow i S&P zabilježili najduži negativni niz od početka godine, a Nasdaq od sredine lipnja.

Pritom je S&P na zatvaranju bio ispod svog 50-dnevnog pomičnog prosjeka, gdje mu je bila tehnička podrška, što bi moglo signalizirati daljnje prodaje.

Fedova politika kupnje golemih količina obveznica u pokušaju da održi kamatne stope niskima, bila je glavni razlog gotovo 16-postotnog dobitka S&P-a u zadnjih godinu dana. No, mnogi analitičari smatraju da će Fed u rujnu promijeniti svoju politiku.

S relativno siromašnim kalendarom makroekonomskih objava, tržišni sudionici fokusirani su na zabilješku s posljednjeg zasjedanja Feda, koja će biti objavljena u srijedu, a mogla bi im signalizirati što će monetarni zakonodavci ustvari poduzeti u rujnu.

-Tržišni sudionici vrte palcima, čekajući srijedu i zabilješku Feda. Tržište je ostvarilo snažan uzlet u zadnjih godinu dana i sada investitori moraju razmotriti stvarnu mogućnost podizanja kamatnih stopa, jer gospodarstvo zaista raste, pa postoji je sva prilika da će Fed početi smanjivati program poticaja- kaže Terry Morris, direktorica u investicijskom društvu National Penn Investors Trust Company.

Obujam trgovanja ponovno je bio slab, jer neizvjesnost oko Fedovih idućih poteza i nedostatak katalizatora za življe trgovanje investitore drže po strani.

Vlasnika je jučer na njujorškoj burzi, NYSE MKT-u i Nasdaqu promijenilo 5,22 milijarde dionica, što je ispod dnevnog