Tržište kapitala
StoryEditor

U očekivanju izvješća Janet Yellen na valutnim se tržištima trguje oprezno

11. Veljača 2014.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer se ulagači nadaju da prvo izvješće predsjednice Feda Janet Yellen u Kongresu neće potkopati tržišta.

U 7,30 sati burzovni indeksi u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu bili su u plusu između 0,5 i 1,8 posto.

U Japanu se danas zbog blagdana ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 1,1 posto.

Azijski su ulagači optimistični uoči današnjeg izvješća predsjednice Feda Janet Yellen o monetarnoj politici i stanju u gospodarstvu. Bit će to njezin prvi nastup u Kongresu otkako je početkom veljače na čelnom mjestu američke središnje banke naslijedila Bena Bernankea.

Analitičari smatraju da će Yellen biti optimistična u vezi situacije u najvećem svjetskom gospodarstvu, ali i da će istaknuti da ključne kamatne stope ostaju rekordno niske još neko vrijeme.

- Kako u veljači nema sjednice čelnika Feda, njezino izvješće predstavlja najveći rizik za tržište u ovom mjesecu. No, vjerujemo da će Yellen pojasniti Fedove planove o smanjenju poticaja i kamatama na zadovoljstvo ulagača - kaže Chung Seung-jae, analitičar u tvrtki Mirae Asset Management.

U prosincu i siječnju Fed je smanjio programe kupnje obveznica za po 10 milijardi dolara mjesečno, zbog čega se smanjuje likvidnost na financijskim tržištima, pa tržišta dionica gube podršku. Međutim, ako se nastavi stabilan rast američkog gospodarstva i ako ključne kamate ostanu rekordno niske, to bi podržalo tržišta.

U očekivanju izvješća Yellen u Kongresu, na valutnim se tržištima jutros trguje oprezno. Tečaj dolara kreće se oko 102,30 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,40 jena.

Američka je valuta blago oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,3625 na 1,3660 dolara.

Euro je ojačao i u odnosu na japansku valutu, pa je njegov tečaj dosegnuo 139,85 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 139,50 jena.

05. svibanj 2024 14:50