Tržište kapitala
StoryEditor

U rujnu smanjenje poticajnih monetarnih programa?

07. Kolovoz 2013.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom, jer su izjave dužnosnika Feda unijele nesigurnost po pitanju kada će središnja američka banka početi smanjivati poticajne mjere.

Dow Jones oslabio je 93 boda, ili 0,60 posto, na 15.518 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,57 posto, na 1.697 bodova, a Nasdaq indeks 0,74 posto, na 3.665 bodova.

Pad cijena dionica drugi dan zaredom posljedica je izjave predsjednika podružnice Feda u Chicagu Charlesa Evansa da će središnja banka, ovisno o situaciji u gospodarstvu, vjerojatno kasnije ove godine, a moguće već u rujnu, početi smanjivati poticajne monetarne programe.

Predsjednik Feda u Dallasu Richard Fisher kazao je, pak, da podržava smanjenje poticaja u rujnu, ako se gospodarski podaci ne pogoršaju.

To je izazvalo nesigurnost među ulagačima jer programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara mjesečno već dugo podržavaju rast cijena dionica. Smanjenjem tih programa tržište bi, plaše se ulagači, izgubilo snažnu podršku.

„Tržište je i dalje zbunjeno po pitanju smanjenja poticaja. Još je uvijek nejasno kada će do toga doći, pa trenutačno doista nema razloga za rast cijena dionica“, kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki O‘Neil Securities.

Prošloga su tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine u povijesti, no ulagači nisu sigurni da su te razine održive, ako Fed smanji tiskanje svježeg, jeftinog novca.

Tim više što kvartalna poslovna izvješća kompanija nisu baš impresivna. Doduše, većina njih ostvarila je u drugom tromjesečju bolje rezultate nego što se očekivalo, no očekivanja su vrlo niska.

Dosad je poslovna izvješća objavilo 418 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 67,5 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada, a 54 posto po pitanju prihoda.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je zamijenilo samo 5,5 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,23 posto, na 6.604 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,17 posto, na 8.299 bodova, a pariški CAC 0,43 posto, na 4.032 boda.

26. travanj 2024 21:11