Tržište kapitala
StoryEditor

Uzlet eura prema dolaru

14. Rujan 2012.

Euro je u petak na međunarodnim deviznim tržištima nastavio uzlet prema dolaru, poskočivši za daljnjih jedan posto, na novu najvišu razinu u četiri mjeseca, nakon što je američka središnja banka Fed donijela odluku o ublažavanju monetarne politike, stvorivši veće pritiske na dolar.

Euro je tako dosegnuo 1,31218 dolara, najvišu razinu od prve polovine svibnja, jer je pad prinosa na obveznice država perifernih članica potaknuo ulagače na veće kupovine jedinstvene valute.

Ujedno je skočio na najvišu razinu u osam mjeseci prema franku, te se eurom trgovalo po 1,2178 franaka, a zabilježio je i najvišu razinu prema jenu u četiri mjeseca od 102,24 jena.Tečaj dolara strmoglavio se na 92,99 švicarskih centima, također najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca.

Prema jenu je dolar poskočio jedan posto, na 78,243 jena, najvišu razinu u danu. Tečaj dolara prema jenu jučer je bio na najnižoj razini u sedam mjeseci, od 77,13 jena. Od početka mjeseca euro je ojačao četiri posto prema dolaru, pri čemu su mu glavnu podršku pružili ECB-ov program kupovine obveznica i povoljna odluka njemačkog ustavnog suda glede novog kriznog fonda eurozone. Ojačao je čak više od osam posto od druge polovine srpnja kada je zabilježio najnižu razinu u dvije godine od 1,2042 dolara.

Neki tržišni sudionici smatraju da bi euro mogao u skorije vrijeme dosegnuti i 1,35 dolara, s obzirom na kombinaciju Fedova popuštanja monetarne politike i ECB-ova programa kupovina obveznica.

"To je vrlo snažna kombinacija čimbenika - odluka Feda uz već poboljšano raspoloženja spram eurozone", kazao je Steven Saywell, čelnik odjela valutne analize u banci BNP Paribas.Pod pritiscima prodaje našla se i japanska valuta zbog špekulacija da bi japanske vlasti mogle intervenirati na tržištima kako bi zauzdale uzlet jena prema dolaru u posljednje vrijeme. Očekuje se da bi japanska središnja banka u odgovoru na Fedove najnovije mjere idući tjedan na zasjedanju mogla olabaviti monetarnu politiku, a to će vjerojatno pritisnuti jen, kažu trgovci.

26. travanj 2024 16:16