Tržište kapitala
StoryEditor

Vlasnik njujorške burze razmišlja o ponudi za londonsku burzu

01. Ožujak 2016.

Američka kompanija u čijem je vlasništvu New York Stock Exchange objavila je u utorak da razmišlja o ponudi za London Stock Exchange koji već pregovara o spajanju s Deutsche Boerseom.

Intercontinental Exchange (ICE) "razmišlja o tome da podastre ponudu za LSEG", objavila je američka kompanija u priopćenju ulagačima, dodajući da će konačnu odluku o ponudi donijeti do 29. ožujka.

"Ne može se sa sigurnošću reći da će ponuda uistinu biti podastrta", napomenuli su iz ICE-a, koji je osnovan 2000. a vlasnik je, između ostalog, tržišta izvedenica Liffe baziranog u Londonu.

ICE je najavio da razmatra ponudu za LSEG tjedan dana nakon što je ta britanska kompanija, inače također vlasnik milanskog tržišta dionica, objavila da pregovara o spajanju s Deutsche Boerse, vlasnikom frankfurtskog tržišta dionica.

Ako se LSEG i Deutsche Boerse spoje, nova će grupa imati sjedište u Londonu a vodit će je aktualni izvršni direktor Deutsche Boerse Carsten Kongeter.

Planirano povezivanje treći je pokušaj spajanja dva najveća tržišta dionica u Europi ali je najavljeno u politički osjetljivom trenutku s obzirom na predstojeći britanski referendum o članstvu u Europskoj uniji, koji bi trebao biti održan 23. lipnja, napominje novinska agencija AFP.

04. svibanj 2024 11:57