28. rujan 2015.

Volkswagen nezaustavljivo juri prema dnu, novi pad dionice za tri posto!

Na većini europskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale, a dionica Volkswagena ponovno je pod pritiskom zbog novih saznanja u skandalu povezanom s emisijom štetnih plinova.

Među većim gubitnicama danas je ponovno dionica Volkswagena, s padom cijene za 3 posto, nakon što je prošloga tjedna ta dionica izgubila više od 30 posto vrijednosti. Novi pritisak na njemačkog automobilskog diva posljedica je napisa da su još prije nekoliko godina zaposlenici tvrtke i njezini dobavljači upozoravali poslovodstvo na softver stvoren da bi umanjio prikazivanje emisije štetnih plinova.

Među najvećim je gubitnicama, s padom cijene za gotovo 4 posto, i dionica Vodafonea, nakon što je britanski telekomunikacijski div priopćio da je prekinuo razgovore s tvrtkom Liberty Global o razmjeni imovine.

S druge strane, među vodećim je dobitnicama dionica SABMillera, s rastom cijene za 4 posto, nakon napisa da će Anheuser-Busch InBev, najveći svjetski proizvođač piva, ponuditi 106 milijardi dolara za preuzimanje te britansko-južnoafričke kompanije.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 11,00 sati u minusu 0,1 posto, nakon što je u petak skočio 2,8 posto. Londonski FTSE indeks bio je istodobno na gubitku 0,45 posto, na 6.081 bodu, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,50 posto, na 9.640 bodova, a pariški CAC 0,45 posto, na 4.460 bodova.

Većina europskih burzovnih indeksa danas je u minusu jer su ulagači oprezni zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva. Jutros objavljeni podaci pokazuju da je u kolovozu dobit kineskog industrijskog sektora pala 8,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što predstavlja nastavak negativnog trenda, s obzirom da je u rujnu pad dobiti iznosio 2,9 posto.

- Raspoloženje na tržištima zasad ostaje negativno jer se puno govori o usporavanju rasta globalnog gospodarstva i posljedica toga na poslovanje kompanija, kaže Markus Huber, trgovac u tvrtki Peregrine & Black.