01. svibanj 2015.

Životna osiguranja guraju tržište

Domaći osiguravatelji mogu biti zadovoljni početkom godine. Promatramo li kretanje ukupne zaračunane premije u prva tri ovogodišnja mjeseca, u odnosu na isto vrijeme lani ima pozitivan predznak.

Osiguravatelji su, dakle, na kraju ožujka imali ukupnu premiju od 2,54 milijarde kuna, što je 3,76 posto bolji rezultat nego lani. Naravno, ta ukupna brojka samo je orijentir u mraku kretanja cijele industrije jer statistiku treba promatrati odvojeno.

Dvije lokomotive Potegnuo je, zapravo, segment životnih osiguranja. I to pošteno! Ukupna zaračunana premija bila je 820 milijuna kuna, odnosno 24,1 posto više nego u prva tri mjeseca prošle godine. Segment neživotnih osiguranja pak pao je za 3,77 posto, na 1,72 milijarde kuna.  Spomenute brojke nekomu možda nešto i znače, no kad se stave u jednostavniji kontekst, dobije se mnogo jasnija slika. Naime, prvo ovogodišnje tromjesečje najbolje je tromjesečje za segment životnih osiguranja, vrlo vjerojatno u povijesti. Na internetskim stranicama Hrvatskog ureda za osiguranje objavljene su sve tablice po mjesecima do 2008., u kojoj su i podaci za 2007. Uzme li se u obzir da je 2007. bila godina izrazitog optimizma u Hrvatskoj, da je to bilo zlatno doba za cjelokupnu financijsku industriju, može se slobodno zaključiti kako je to bio vrhunac i da prije te godine nije bilo bolje. Segment životnih osiguranja u prvim kvartalima od 2007. bilježio je više-manje rast. U posljednje tri godine raste u prva tri mjeseca, no četiri godine prije toga ipak je padao. No ovogodišnji je rezultat nadasve nevjerojatan – riječ je o rastu premije od 159 milijuna kuna. Od ukupno petnaest osiguravajućih kuća koje posluju u segmentu životnog osiguranja trećina je u prva tri mjeseca ove godine imala lošiji rezultat nego u isto vrijeme lani. Od ostalih deset jedna je imala vrlo dobar rezultat. Croatia osiguranje (CO) imalo je na kraju ožujka 210 milijuna kuna zaračunane premije u tom dijelu osiguranja, što je čak 116,3 milijuna kuna više nego u isto vrijeme lani. Dakle, samo je CO zaslužan za gotovo tri četvrtine rasta zaračunane premije životnih osiguranja. CO prati Uniqa osiguranje, kojem je premija u životnim osiguranjima rasla za 22 milijuna kuna. Na kraju ožujka to je osiguravajuće društvo imalo zaračunanu premiju od 92,6 milijuna kuna, a u isto vrijeme lani 69,8 milijuna. Dakle, te dvije osiguravajuće kuće apsolutno vuku industriju životnih osiguranja prema naprijed i ako se taj trend nastavi do kraja godine, taj dio osiguravateljske industrije svakako će moći zadovoljno trljati ruke.

Tko je kriv CO je u prvome tromjesečju imao lošiji rezultat u segmentu neživotnih osiguranja, zaračunana premija pala je za 35 milijuna kuna, na 675 milijuna. Riječ je o padu malo manjem od pet posto. Ipak, ti slabiji rezultati u neživotnim osiguranjima nisu narušili ukupne rezultate. Croatia je, kad se zbroje premije života i neživota, na  kraju ožujka imala 886 milijuna kuna zaračunane premije, što je plus od 81,2 milijuna kuna. Kako je već spomenuto, segment neživotnih osiguranja u prvom je kvartalu pao u odnosu na isto vrijeme lani. Dakle, zaračunana je premija manja za 67,4 milijuna kuna. Prvo ovogodišnje tromjesečje ujedno je četvrto takvo s padom premije koja, dakle, pada od prvog kvartala 2012. Isto tako, zaračunana premija od 1,72 milijarde najmanja je od 2007. (prema podacima s internetske stranice HUO-a koji mjesečnu statistiku objavljuje od te godine). A najveći krivac za negativni predznak segmenta neživotnih osiguranja jest osiguranje od autoodgovornosti. Liberalizacija tog dijela tržišta učinila je svoje. Ukupna zaračunana premija autoosiguranja bila je 514,7 milijuna kuna, što je za 123,6 milijuna kuna manje nego u isto vrijeme lani (cijelo neživotno osiguranje imalo je pad premije od 67 milijuna). Istodobno se povećao broj AO-ovih polica. Na kraju ožujka bilo je 561.000 polica, a lani malo manje, 490.000. Kad se broj polica upari sa zaračunanom premijom, prosječna je cijena AO-ove police u prvom ovogodišnjem kvartalu iznosila 916,47 kuna, a u isto vrijeme lani 1302 kune.

Relativni spasioci Tko je spasio taj dio industrije od većeg pada? Osamnaest društava posluje u neživotnim osiguranjima, a njih pola zabilježilo je pad premije (četiri od njih imala su dvoznamenkasti pad premije od ukupno 95 milijuna kuna). Osiguranje od nezgode, zdravstveno osiguranje i kasko-osiguranje za automobile zajedno su imali rast premije od 51,5 milijuna. Od osiguravajućih kuća najbolji je rezultat imalo Croatia zdravstveno osiguranje. Premija tog društva za dvije je trećine bolja nego u isto vrijeme lani, a na kraju ožujka 2015. iznosila je 59,8 milijuna kuna. U apsolutnim iznosima riječ je o rastu od čak 24 milijuna kuna, što je jedini dvoznamenkasti rast u tom dijelu industrije. S obzirom na to da je CZO u cijeloj 2014. ostvario zaračunanu premiju od 173,5 milijuna kuna, ako se tijekom cijele godine nastavi poslovanje kao u prvom tromjesečju, ovo bi mogla biti još jedna rekordna godina za CZO. U prošloj godini to je osiguravajuće društvo ostvarilo najveći rast zaračunane bruto premije u segmentu neživotnih osiguranja. Rasla je 43,6 milijuna kuna, odnosno 33 posto. Najveću dobit prije oporezivanja pak, pokazuju podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, imalo je Euroherc osiguranje, 141,6 milijuna kuna. Sestrinska mu kuća Jadransko osiguranje imala je bruto dobit od 76 milijuna kuna. Kod životnih osiguranja najveću bruto dobit imalo je Mercur osiguranje s gotovo 39 milijuna kuna, a najveći rast premije ostvario je Allianz – 69,7 milijuna kuna. Promatraju li se relativni iznosi, zavidan rezultat lani je imalo Ergo osiguranje, koje je raslo za čak 663 posto.