Biznis i politika
StoryEditor

Azijske burze pale nakon bankrota bankarskog konglomerata, europske burze bez snage za uspon

08. Siječanj 2024.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, nastavivši negativni niz od prošloga tjedna, jer nema vijesti koje bi potaknule ulagače, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,8 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo 2,5 posto.

Jutros su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,4 i 2,2 posto. Na burzi u Tokiju danas se zbog praznika ne radi.

Velik pritisak na kineske burze

Pod najvećim su pritiskom kineske burze. U Hong Kongu su najviše pale cijene dionica u zdravstvenom sektoru, dok je ulagače u Šangaju zabrinula vijest da je bankarski konglomerat Zhongzhi Enterprise Group u petak proglasio bankrot.

Kineske su burze pod pritiskom već dulje vrijeme jer se gospodarstvo ne oporavlja tako brzo kako su se ulagači nadali i jer nisu riješeni problemi na tržištu nekretnina.

Krajem prošle godine tržištima su podršku pružale špekulacije da bi američka središnja banka ove godine mogla agresivno smanjiti kamatne stope.

No, izvješće o zapošljavanju u SAD-u, objavljeno u petak, pokazalo je da bi se inflacija, a time i kamate mogle zadržati na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.

U prosincu je, naime, u najvećem svjetskom gospodarstvu otvoreno 216 tisuća novih radnih mjesta, više nego mjesec dana prije i više nego što se očekivalo.

Prosječna plaća po satu porasla je, pak, za 0,4 posto na mjesečnoj, a 4,1 posto na godišnjoj razini.

U petak je objavljeno i izvješće o rastu inflacije u eurozoni u prosincu, što bi moglo značiti da ni Europska središnja banka neće početi smanjivati kamate tako brzo kako su se ulagači nadali.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nakon prošlotjednog rasta za više od jedan posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 102,38 bodova, dok je u petak navečer iznosio 102,44 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 144,60 na 144,40 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0950 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0940 dolara.

Cijene su nafte, pak, izgubile dio dobitaka od prošloga tjedna, kada su porasle više od dva posto. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 1,19 posto, na 77,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,30 posto, na 72,85 dolara.

Na europskim burzama najvažniji indeksi u ponedjeljak prijepodne bilježe blage pomake uz različite predznake, nastavivši sa slabom izvedbom koju bilježe od početka ove godine, jer rast prinosa na države obveznice i slabljenje cijena energentara podrivaju apetit za rizik investitora.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 9,45 sati u minusu 0,01 posto, na 476 bodova. Londonski Ftse također je u minusu i to za 0,2 posto, na 7.670 bodova, dok je frankfurtski DAX u blagom plusu, za 0,22 posto, na 16.631 bodu, a pariški CAC za 0,05 posto, na 7.424 boda.

24. travanj 2024 04:20