Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: Građevinski sektor zaronio u crveno

25. Veljača 2013.

U nedostatku poticajnih poslovnih vijesti, na Zagrebačkoj burzi indeksi su danas u blagom plusu, pri čemu se nešto više trguje tek dionicama HT-a i Leda.

Oko 12,00 sati Crobex je bio u plusu 0,8 posto, na 1.912 bodova, a Crobex10 0,36 posto, na 1.074 boda. Redovni promet iznosio je 3,8 milijuna kuna, što je oko 2 milijuna manje nego u petak u ovo doba.

- U nedostatku poticajnih poslovnih vijesti, ne očekujemo znatniju aktivnost na tržištu. U fokusu investitora uobičajeno su najlikvidnija izdanja uz skroman promet. Od važnijih makroekonomskih objava, u četvrtak će investitori iščekivati objavu prve procjene bruto domaćeg proizvoda za četvrto tromjesečje lani - ističe Nikolina Medić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Najveći promet do sada je ostvaren dionicom HT-a, nešto iznad pola milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,08 posto, na 215 kuna. Sličan promet ostvaren je i dionicom Leda, pri čemu joj je cijena ojačala 0,48 posto, na 7.942 kune. Među likvidnijim izdanjima, najveći skok cijene ostvarile su dionice Konzuma, za 2,07 posto i Ericssona Nikole Tesle, 1,77 posto.

Najveća gubitnica, pak, bila je dionica Badela 1862, čija je cijena potonula 9,91 posto. Slijedi građevinski sektor – cijena dionice Ingre potonula je 8,1 posto, Dalekovoda 8,03 posto te Industrogradnje 7,7 posto.

Istodobno, na europskim burzama cijene dionica snažno rastu. Trenutno su pariški CAC, londonski Ftse i frankfurtski DAX u plusu između 1,23 i 2,06 posto. Jutros je i tokijski Nikkei porastao više od dva posto.

- Na europskim i azijskim burzama vlada pozitivno ozračje pod utjecajem medijskih špekulacija o izboru novog guvernera japanske središnje banke, koji je zagovornik snažnije monetarne ekspanzije - navodi Medić. Po pisanju medija, novi guverner japanske središnje banke mogao postati sadašnji predsjednik Uprave Azijske razvojne banke Haruhiko Kuroda.

03. svibanj 2024 02:55