Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: Maistra i Dalekovod dobitnice tjedna

23. Ožujak 2013.

Na tjednoj razini vrijednost glavnih dioničkih indeksa Zagrebačke burze nije se značajnije promijenila, pa je tako indeks Crobex porastao za 0,09 posto, na 2.004,05 bodova, dok je indeks Crobex10 pao za 0,10 posto, na 1.110,33 boda.

Promjene vrijednosti među sektorskim indeksima ipak su nešto više, pri čemu svi bilježe porast, osim indeks prehrambenog sektora, koji je tjedan završio u minusu od 0,22 posto. Najvećih 3,57 posto na tjednoj je razini povećana vrijednost indeksa CROBEXtransport, dok je indeks CROBEXkonstrukt porastao za 3,12 posto.

Ovotjedni redovni promet Zagrebačke burze iznosio je 60,7 milijuna kuna, a još 7,6 milijuna kuna prometa ostvareno je blok transakcijama povlaštenim dionicama Adris grupe (5 milijuna kuna) i Slavonskog ZIF-a (2,6 milijuna kuna). Najtrgovanija dionica u redovnom trgovanju bila je HT-ova, s prometom višim od 15,2 milijuna kuna, a njena je cijena ovog tjedna pala za 0,81 posto, na 216 kuna.

Dionica Diokija istodobno je protrgovano za 3,8 milijuna kuna, uz porast cijene na tjednoj razini za čak 19,06 posto, na 20,05 kuna. Nad tom je tvrtkom 14. ožujka otvoren postupak predstečajne nagodbe, a početkom ovog tjedna su oglasom Nagodbenog vijeća pozvani svi vjerovnici da u roku od 30 dana prijave svoje tražbine, kako bi se 23. travnja moglo održati prvo ročište za utvrđivanje tražbina.

Nešto manjih 3,8 milijuna kuna iznosio je ovog tjedna redovni promet povlaštenim dionicama Adris grupe. Njihova je cijena na tjednoj razini porasla za 1,19 posto, na 294,47 kuna.

Više od dva milijuna kuna prometa ‘prikupile‘ su dvije dionice. Dionicom Ericssona Nikole Tesle ostvareno je 2,5 milijuna kuna tjednog prometa, uz porast cijene za 1,02 posto, dok promet dionicama Dalekovoda iznosi 2,4 milijuna kuna. Tjedni porast cijene ove dionice iznosi čak 26,29 posto, na zaključnih 62,40 kune, a temelji se uglavnom na gotovo 30-postotnom rastu zadnjeg trgovinskog dana ovog tjedna.

U petak je, naime, istekao rok za dostavu izmijenjenog plana financijskog restrukturiranja Dalekovoda, koji će, prema medijskim napisima, prihvatiti vjerovnici na koje se odnosi najveći dio tražbina, čime bi početkom travnja nad tom tvrtkom mogao uspješno biti zatvoren postupak predstečajne nagodbe. Iz samog Dalekovoda te napise nisu željeli komentirati te su kazali da oni još uvijek nisu upoznati s detaljima novog plana financijskog restrukturiranja.

Milijunski je promet ovog tjedna ostvaren s još devet dionicama, a među njima se s porastom cijene od 20,95 posto, na 89,50 kuna, ističu dionice Maistre. Takav se porast cijene može pripisati rješenju Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), donesenom krajem prošlog tjedna, kojim se rovinjskoj tvrtki Adria Resorts odobrava objavljivanje dobrovoljne ponude za preuzimanje društva Maistra. Adria Resorts će za dionice Maistre ponuditi cijenu od 90,50 kuna po dionici, što je znatno iznad zakonske granice, odnosno prosječne cijene dionica Maistre u razdoblju od tri mjeseca prije nastanka obveze na objavu ponude za preuzimanje, koja je iznosila 60,46 kuna.

Osjetno su, za 9,66 posto, na 134 kune, na tjednoj razini poskupjele i dionice Luke Rijeka, vjerojatno potaknute medijskim napisima kako već neko vrijeme traju pregovori između Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i jedne kineske kompanije o davanju u dugogodišnju koncesiju dijela terminala Luke Rijeka kineskom partneru.

02. svibanj 2024 21:00