Aktualno
StoryEditor

FOTO: U Brodosplitu porinut pramčani dio putničkog kruzera težak 4.400 tona

04. Rujan 2019.

S navoza br.1 u Brodograđevnoj industriji Split obavljeno je porinuće pramčanog dijela broda putničkog kruzera koji se nastavlja graditi u Anconi jednom od Fincantierijevih brodogradilišta u Italiji.

Riječ se o mega bloku ukupne dužine 110 metara, širine 28 metara, visine 19,25 metara i porinjavane mase 4.400 tona, gdje je veličina i značaj odrađenog posla, izražena financijski poput potpune izgradnje jednog trajekta.

Čast kumstva pripala je Zorki Penović, djelatnici Službe financija, koja je upravo napunila 41 godinu radnog staža u Brodosplitu, te potom presjekla konop šampanjca i simbolično “porinula” novogradnju u more.

Mega blok uključuje pramčani bulb i donji dio forme pramca u koji su ugrađena dva bočna propelera (thrusteri), balastne i tankove goriva, kaljuže, crnih i sivih voda. Struktura trupa je s pet paluba s odrađenom pripremom za montažu putničkih kabina i interijera. Instalirani su kompletni cjevovodi, kabelske trase i sva druga oprema.

- Do sada je više od 10.000 tona opremljenih sekcija (mega blokova) za putničke kruzere isporučeno jednoj od najvećih brodograđevnih grupacija na svijetu, grupaciji Fincantieri, s kojom Brodosplit surađuje već godinama. Brodosplit neprestano ulaže kako bi zadovoljio talijanskog kupca u pogledu kvalitete, mogućnosti, konkurentnih ponuda i rokova isporuke te smo uvjereni da će na obostrano zadovoljstvo naša dugoročna kvalitetna suradnja dovesti do novih ugovora između naših tvrtki - istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

26. travanj 2024 12:28