Aktualno
StoryEditor

U Francuskoj predložena novčana kazna za razvratno udvaranje ženama na ulici

17. Listopad 2017.

Francuska ministrica za spolnu jednakost najavila je novi zakon koji će zabranjivati napasno udvaranje ženama i uznemiravanje na francuskim ulicama, te kažnjavati muškarce zbog razvratnog i agresivnog ponašanja, javlja AFP.

Zakon je predložila ministrica Marlene Schiappa koja želi stati na kraj seksističkim ispadima od strane muškaraca na javnim prostorima. Za medije je rekla kako je neophodno regulirati neprimjereno ponašanje, jer trenutni zakon ne definira uznemiravanje na javnim prostorima.

>>>Desetogodišnjacima čvrsto ukorijenjeni rodni stereotipi

Nedavne optužbe protiv producenta Harveya Weinsteina da je navodno seksualno napao niz glumica potaknulo je raspravu o spolnom uznemiravanju, te je na francuskom Twitteru među top 10 trendova hashtag MeToo koji potiče žene da podijele svoja iskustva, kao i hashtag ‘izloži svinju‘ (fr.balacetonporc) kojim žene mogu prijaviti seksualno uznemiravanje na javnom mjestu.

Ministrica je navela primjere kako raspoznati flert od zlostavljanja, prema kojemu zlostavljanjem smatra unošenje u lice tijekom razgovora, namjernim hodanjem za osobom ženskog spola po ulici nekoliko blokova ili traženje broja mobitela nekoliko puta iako ga je žena prvi put odbila dati.

>>>Teslina tvornica je ‘zona predatora’ tvrde zaposlenice, Musk opovrgava

Još uvijek se razmatra visina novčane kazne za napasno ‘upucavanje‘, a feminističke udruge pozdravljaju ovaj potez, no napominju kako je pred donošenjem zakona još mnogo posla.

26. travanj 2024 01:16