Aktualno
StoryEditor

U izradi zakon koji treba spriječiti iseljavanje u brdsko-planinskim područjima

26. Travanj 2018.

Novi zakon o brdsko-planinskim područjima koji je u izradi, a na snagu bi trebao stupiti 1. siječnja  iduće godine, uvodi Program i Fond za brdsko-planinska područja, hrvatski planinski proizvod, planinsku iskaznicu, rečeno je u četvrtak na saborskom Odboru za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, koji je tematski propitivao ‘Kakav je Zakon o brdsko-planinskim područjima potreban Hrvatskoj‘.

Postojeći Zakon o brdsko-planinskim područjima iz 2002., mijenjan je sedam puta, no nije polučio očekivane razvojne, demografske i gospodarske učinke, ocijenila je pomoćnica ministrice za regionalni razvoj Katica Mišković.

Cilj je novoga, istaknula je, stvoriti podlogu za jačanje konkurentnosti tih područja, njegovih vlastitih potencijala, potaknuti suradnju općina i gradova na brdsko-planinskim područjima, zadržati postojeće stanovništvo i potaknuti naseljavanje osoba koje svojim zanimanjima mogu pridonijeti razvoju.

Od 556 jedinica, 304 spadaju u nerazvijena područja

Lani je napravljeno novo razvrstavanje lokalnih jednica - i od njih 556, čak 304 spadaju u nerazvijena, odnosno potpomognuta područja, rekao je državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja Velimir Žunac. Procjenjuje da unatoč negativnim trendovima i procesima koji se ne mogu vratiti, još "nije prekasno" za brdsko-planinska područja.

Da su ta područja u "kolapsu", ocijenio je Vjeran Piršić iz Udruge Eko Kvarner, koja je sa saborskim Odborom organizirala tematsku sjednicu i omogućila da na njoj sudjeluju predstavnici veleposlanstava Austrije, Francuske i Švicarske, zemalja od kojih se, kazao je Piršić, puno može učiti.

>>>Plenković: Vlada želi poboljšati život Gorana, omogućiti razvoj Gorskog kotra

Piršić zagovara da se promjeni paradigma donošenja zakona, jer će se u suprotnom, tvrdi, "napraviti katastrofa u područjima gdje se katastrofa već događa". Poziva, naime, da se konzultira ljude iz spomenutih država koje imaju uspješne politike za alpske krajeve, a potom stanovnike na područjima gdje se zakon mora i testirati.

Novi zakon koji dugoročno mora riješiti razvoj brdsko-planinskih krajeva, mora biti u skladu s njihovim posebnostima, poručuje predsjednik Odbora Tulio Demetlika.

Planinska su područja ranjiva i treba im posvetiti posebnu pozornost, rekao je Philippe Meunier, veleposlanik Francuske koja je prvi zakon o planinama donijela prije više od 30 godina, a modernizirala ga 2016. godine.

>>>Bulj: Zakonom o regionalnom razvoju građanima se poručuje da se isele

Francusko zakonodavstvo, istaknuo je, nastojalo je vrednovati različitosti i bogatstvo tih područja, povećati njihovu atraktivnost, vodeći računa o njihovim posebnostima.

U nastojanju da prenese dio francuskih iskustava, francusko veleposlanstvo pokrenulo je nekoliko projekata u Gorskom kotaru, a Gorani su u veljači ove godine studijski posjetili Francusku.

Svoja viđenja o novom zakonu iznijet će i dio gradonačelnika i načelnika iz brdsko-planinskih područja, predstavnici udruga gradova i općina, Zajednice županija, te stručnjaci iz područja razvoja brdsko-planinskih krajeva.

23. travanj 2024 14:20