Korona i biznis
30. studeni 2017.

U novom broju Lidera - Poslodavci počeli uvoziti radnike iz Mađarske

U Međimurskoj i Varaždinskoj županiji već godinama gospodarstvenici muku muče s pronalaskom radnika, a u zadnje vrijeme gospodarskog oporavka situacija je eskalirala. Poduzetnici su kroničan nedostatak radne snage počeli rješavati svakodnevnim dovoženjem ljudi iz Mađarske na posao u Međimurje i Zagorje. No ta ‘vatrogasna‘ mjera ne može riješiti ključni problem hrvatske budućnosti, piše Goran Jungvirth.

Plenković je istinska meta hibridnog napada na Šeksa

Kada se interesni unutarnji sukobi povežu s globalnom bitkom za utjecaj, nastaje informacijski kaos u kojem možemo tek naslućivati da je istinska meta trenutačno najočitijeg hibridnog napada, onog na Vladimira Šeksa kao suradnika jugoslavenskih službi sigurnosti, vjerojatno premijer Plenković. Kad danas nepoznati netko javno širi neku laž, onda se može reći da je to ‘vođenje hibridnog rata fejk njuzom‘. Preko interneta. Hibridni rat suvremena je globalna inačica laganja, ali je zato pouzdano da su devastirana država i moralno dezorijentirano društvo – baš pravi domaći proizvod. Više o pomami hibridnih ratova pročitajte u teksu Višnje Starešine.

>>> Miodrag Šajatović: Što bi Plenković trebao preuzeti od Orbánovih planova s Kinezima

Sandra Švaljek – Reformi koje još nisu pokrenute u ovome mandatu neće ni biti

Nakon kratke gaže na čelu grada Zagreba prije nekih dvije godine kada je kao zamjenica Milana Bandića privremeno preuzela vođenje grada i neuspjele kandidature za zagrebačku gradonačelnicu na posljednjim lokalnim izborima, Sandra Švaljek vratila se znanstvenom radu na Ekonomskom institutu u Zagrebu. Nekadašnja ravnateljica Instituta komentirala je niz aktualnih ekonomskih tema, poput ulaska u Hrvatske u eurozonu i Agrokora te, u razgovoru s  Vanjom Figenwaldom, za Lider ponudila svoja rješenja za neke od nagomilanih problema.

Domaći online trgovci dobivaju nove konkurente iz cijele Europske unije

Koliko god je vijest o ukidanju digitalnih granica dobra za potrošače, prilično je izgledno da će hrvatske online trgovce baciti u probleme. Imat će veći trošak bez obzira brane li se od strane konkurencije ili osvajaju nova tržišta. S novim pravilima Europljani će moći birati s kojih web-stranica žele kupovati, a da ne budu blokirani ili preusmjeravani. Više o kraju geoblokiranja možete pročitati u teksu Željke Laslavić.

>>>Novi broj Lidera – Kupuju hrvatsko: Za 10 godina pola Hrvatske u stranom vlasništvu

Kako kupiti tvrtku

Vaš biznis dobro se razvija, želite proširiti poslovanje kupnjom nove tvrtke. Koje? Hrvatska nema nikakve baze podataka i agencije koje se bave kupoprodajom tvrtki. Jedini putokaz je rubrika ‘Ostalo‘ u malim oglasnicima, gdje je oglašena prodaja nekoliko desetaka tvrtki. A ako nemate dovoljno novca, banka će vam dati – nenamjenski kredit. O tome što učiniti u takvoj situaciji, s kojim problemima se potencijalni kupci susreću i zašto domaće tržište kupoprodaje tvrtki nije razvijeno u novom broju Lidera piše Aleksandar Tešić.

Samozatajne tvrtke (7) - HSTEC-ov adut su inovativni prototipovi i male serije

Zadarska tvrtka, nastala u jednom pogonu bivšeg SAS-a, u vrhu je svjetske proizvodnje sofisticiranih motora i implementacije robota za alatnu industriju. Proširuje ponudu automatizacije i robotike, a posebice u automobilskoj i staklarskoj industriji. U široj javnosti u Hrvatskoj, osim u metaloprerađivačkoj branši ili na strojarskim fakultetima, malo je tko čuo za HSTEC. A ni u njemu se ne vole previše eksponirati. O ovoj samozatajnoj tvrtki iz Zadra piše Matilda Bačelić

Petrokemija je velik potrošač plina pa želimo da ona poveća proizvodnju

Energia Naturalis (Enna) te Prvo plinarsko društvo (PPD) kao njezin najvažniji dio poznati su kao nezaobilazni na tržištu plinom, a posljednjih godina uspjeli su se nametnuti i u cargo transportu. Tvrtke Pavla Vujnovca vlasnice su udjela u tvrtki Luka Ploče te polako uzimaju sve veći udio i u transportnom biznisu, a PPD ulazi na tržišta plinom u susjednim državama. O planovima i daljnjem razvoju Enne i PPD-a te eventualnom širenju u petrokemijski biznis, kao i o tome kako je biti žena u energetskom biznisu, Sergej Abramov razgovarao je s članicom Uprave Enne Sabinom Škrtić.

Uni Viridas - Energana drugim ulagačima pokazuje put do Babine Grede

Da ne mora u Slavoniji biti baš sve crno, pokazuje i primjer iz Babine Grede, male općine u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u koju se nekoliko stanovnika vratilo iz Njemačke. Našli su zaposlenje u Uni Viridasu, tvrtki koja je izgradila kogeneraciju s najmodernijom finskom tehnologijom kojom od drvene sječke proizvode električnu i toplinsku energiju, piše Edis Felić.

Radhika Jones - Nova šefica Vanity Faira srezat će mnoge taštine

Poznatog bonvivana Graydona Cartera, dugogodišnjega glavnog urednika Vanity Faira, nasljeđuje nepoznata Jones, knjiški crv s doktoratom iz književnosti i zaljubljenica u Tetris. Vanity Fair muči istu muku kao i drugi tiskani mediji s padajućom nakladom i smanjenim obujmom oglašavanja pa će Jones, koja ga preuzima sljedeći mjesec, navodno u startu morati smanjiti proračun za 30 posto. S kojim problemima će se susresti i što sve očekuje Radhiku Jones možete saznati u tekstu Vanje Figenwalda.

Detaljan izvještaj o tome kako je bilo na konferenciji 48 sati, kako je japanski SoftBank namirisao krvarenje Ubera i dao nemoralno nisku ponudu, koja je najbolja poslovna strategija, koje su porezne obaveze poslodavca, je li generacijski jaz veći od individualnih razlika te što sve Fakultet elektrotehnike i računarstva može pokazati sadašnjim i budućim studentima, kao i mnoge druge zanimljive teme, pročitajte u novom broju tiskanog ili  digitalnog Lidera.