Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: Stranci preuzimaju hrvatski biznis - Top 100 kompanija u stranom vlasništvu

28. Lipanj 2018.

Utjecaj stranaca ne mjeri se kvotom radnih dozvola, nego vlasničkom strukturom u tvrtkama. Aktualni prelazak Agrokorova sustava u strano vlasništvo donijet će strancima upravljanje nad gotovo polovicom prihoda 1000 najvećih kompanija. Hrvatsko gospodarstvo sve više postaje puka ekspozitura stranih interesa, piše Gordana Gelenčer.

Darko Ostoja: Investitor koji je dobio sve sporove s državom

Poduzetnik koji se obogatio u kuponskoj privatizaciji jedna je od ključnih osoba hrvatske tranzicijske i investicijske scene. Sad je dao rekordnu otpremninu od 14 milijuna kuna menadžeru LRH. Šehanovićev odlazak ima veze s potencijalnom prodajom, ali i s alternativnim scenarijem ako prodaje ne bude, mističan je Ostoja, piše Tin Bašić.

Agrokor: Pikanterije iz 7300 stranica nagodbene dokumentacije

Postoji mišljenje da nije Adris slučajno ostao ‘usamljeni jahač‘ s kojim izvanredna uprava nije uspjela postići sporazum te da su Vlahović i Plenković dogovorili da će Adris ‘ustrajati na pravnoj zaštiti svojih potraživanja‘ kako bi zapravo bio vanjski kontrolor i osigurač za poštovanje procedure nakon postizanja nagodbe, piše Manuela Tašler.

>>>Novi broj Lidera – Darko Ostoja: Investitor koji je dobio sve sporove s državom

Eutypa i esca: Nove bolesti prijete hrvatskim vinogradima sušenjem i uvenućem

Dvije gljivične bolesti polako uništavaju trsove. Pravog lijeka nema pa će vinogradari na kraju biti prisiljeni bolesne trsove izvaditi iz korijena. No čini se da većina još nije svjesna razmjera ovih bolesti koje su se pojavile u pojedinim vinogradima u Istri, Iloku, Srijemu te oko Požege i Kutjeva, otkriva Edis Felić.

Adoro: Aluminijskim vratima pogodio ‘zjenicu oka‘ europskog tržišta i fondova EU

Tvrtka Adoro svake godine ima postojan rast prihoda veći od 20 posto, a dosad je povukla gotovo 15 milijuna kuna iz fondova EU. Jedini joj je problem nedostatak radne snage i masovni odlazak ljudi, otkriva Ana Gavranić.

Vještine budućnosti: Europa će tražiti visokoobrazovane, a Hrvatska srednju stručnu spremu

Za razdoblje do 2030. u Hrvatskoj se predviđa stagnacija zapošljavanja i smanjenje radno sposobnog stanovništva. Najviše pozitivnih trendova zapošljavanja očekuje se u profesionalnim službama, sektorima zdravstvene zaštite i socijalne skrbi te obrazovanju, piše Kata Pranić.

Mnoge zanimljive teme kao i EU 5.0 čekaju vas u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

Svoj primjerak Lidera potražite na svim kioscima Tiska i iNovina.

25. travanj 2024 21:09