Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera - Vrhunski, a samozatajni: Uspjeh=uska specijalizacija+visoka tehnologija+izvoz

04. Siječanj 2018.

Deset vrhunskih samozatajnih kompanija iz našeg serijala dio su tankog sloja domaćeg biznisa koji daje nadu. Veže ih formula uspjeha, ali i prilagodljivost. Znale su u pravi čas svjetskom tržištu ponuditi pravi proizvod, pa su u nekim nišama među globalnim liderima. Iako se u Hrvatskoj često sve čini lošim i beznadnim, ima priča koje to demantiraju, a njih je u serijalu Samozatajne tvrtke ispričala Matilda Bačelić.

Strategija 2030. Prilika za državnike, a ne za politikante

Prema prvim pokazateljima iz procesa izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine čini se da Hrvatska opet kampanjski pristupa toj problematici. U izradu tog dokumenta od početka su uključeni građani, ali politika je zastupljena samo s članovima Vlade. Upitno je kako će se Strategija, donese li se bez konsenzusa, provoditi ako se u međuvremenu promijeni vlast, piše Sergej Abramov.

>>> Novi broj Lidera – Strategija 2030.: Prilika za državnike, a ne za politikante

Agrokor: Dobavljači, zaboravite na mali otpis duga, potražite strateške partnere

Čak i da se nekim čudom dogodi da se u nagodbi postigne dogovor da se dobavljačima isplati 85 posto njihovih potraživanja iz razdoblja prije primjene ‘lex Agrokora‘, nema takvog čuda koje bi im omogućilo da to bude jednokratno i u gotovini. U takvoj situaciji nema mnogo izlaznih rješenja, napisala je Manuela Tašler.

Intervju s Martinom Dalić: Novi sustav nagrađivanja u državnoj upravi ishodište je svih drugih reformi

Godina iza nas bila je u najmanju ruku izazovna za ministricu gospodarstva i potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić. Slučaj Agrokor, u kojem je imala jednu od glavnih uloga, ostavio je u sjeni sve drugo, a obilježit će i godinu u koju smo ušli. O tome i drugim reformama koje bi se napokon trebale naći u intenzivnijem tempu provedbe Dalić govori u intervjuu za Lider koji su vodili Miodrag Šajatović i  Matilda Bačelić.

>>> Miodrag Šajatović: Zbunjujući signali – Ubrzanim reformama do sporijeg rasta?!

B2 Kapital: Tvrtka koja je otkupila dugove Agrokorovih žrtava

U paketu koji je prodavao PBZ bila su i potraživanja od AWT-a i Granolija, pojašnjavaju u B2 Kapitalu. Već su dali ključnu podršku Granoliju za ulazak u predstečajnu nagodbu, a podržat će i AWT u nastojanju da se restrukturira i oporavi, piše Goran Jungvirth.

Novi propisi od Nove godine: Veći minimalac i prag za izlazak iz PDV-a, manji porezi na vozila građanima i poduzetnicima

Pojedini političari znaju privatno komentirati da ako neku aktivnost nazoveš reformom, onda sigurno neće biti provedena. No, bez obzira na to što je javnost zasićena tom riječi, njezinim značenjima i načinom na koji se upotrebljava, svake godine izvršna vlast najavljuje koje će reforme poduzeti. Sergej Abramov pobrojio je što nam je vlast ostavila u svoje nasljeđe, što stupa na snagu ove godine i što nam se tek sprema.

Osiguranje usjeva: EU diže subvencije, ali kažnjava svaku dodatnu pomoć županija i općina

Od ove godine iz Bruxellesa za poljoprivrednike dolazi nekoliko novosti koje bi ih trebale potaknuti da se aktivnije uključe u osiguranje poljoprivrednih proizvoda. Međutim, treba naglasiti da bi svaki poljoprivrednik koji, osim iz Bruxellesa, dobije subvenciju za policu osiguranja od države, županije, grada ili općine mogao izgubiti pravo na subvenciju EU, što je opasnost na koju se mora upozoriti posebno one općine koje nemaju kapacitet da prate Unijine propise, donosi Edis Felić.

Liderovi imenjaci: Da je lider biti lako, lider bi bio svatko

Lider media najveća je među hrvatskim tvrtkama koje se nazivaju liderima. Među poznatijima su i poštanska grupacija Lider Express i Lider optike, buying grupa od pedesetak obiteljskih optika. Liderove imenjake sveo je pod zajednički nazivnik Aleksandar Tešić.

Razgovor s Rolandom Dilmetzom: Elektromobilnost je važno pitanje, ali tek za dan poslije sutra

Povezivost vozila jako je važna već sad i bit će sve važnija u budućnosti. U ovom trenutku ne može se naprosto jednostavno uvesti elektromobilnost. Ako bismo to odlučili danas, trebalo bi nam 25 godina samo da zamijenimo cijeli vozni park. Imamo vremena za prilagoditi se budućnosti. Također, potrebna tehnologija još se treba razvijati, cijene trebaju padati i postati prihvatljive, kazao je izvršni direktor grupacije Auto-Teile-Ring Roland Dilmetz Liderovu novinaru  Sergeju Abramovu.

Evidence based management: Moderni menadžeri moraju voditi tvrtke kao dr. House

U Zagrebu se osniva centar za evidence based management. Riječ je o centru koji će hrvatskim menadžerima predstaviti sve popularniji način upravljanja kompanijama u svijetu koji se zasniva na pažljivijem donošenju odluka te ih educirati o načinu kako kritičnije promatrati podatke na temelju kojih odlučuju. Naime, menadžeri često zbog ubrzanog načina života odluku moraju donijeti odmah. Neki je donose na temelju osjećaja, neki na temelju iskustva, neki na temelju podataka koje im je netko drugi pripremio. No, ponekad ta odluka bude pogrešna, piše Tin Bašić.

Nova porezna godina: Do 15. siječnja treba odlučiti o načinu plaćanja poreza 

Prelazak u novu poreznu godinu prilika je za poduzetnike da možda, ako im je to u interesu, izmijene način oporezivanja. Odluku ne treba donijeti naprečac, nego tek nakon pomnog razmatranja prednosti i nedostataka izmijenjenog načina oporezivanja. Jer odluka može znatno utjecati na rezultate poslovanja, objašnjava porezna stručnjakinja Marija Zuber.

Michael O‘Leary: Jeftini avioprijevoznik Ryanair naletio na prve skupe turbulencije

Premda se Ryanairov šef Michael O‘Leary zavjetovao da nikad neće priznati sindikate, naglo je promijenio mišljenje nakon desetljeća otpora. Piloti su se sindikalno udružili, održan je i prvi štrajk u 32-godišnjoj povijesti tvrtke, a neizbježno će postupno rasti troškovi iako to ne mora značiti i više cijene karata za putnike. Ryanair će za svojih četiri tisuće pilota morati osigurati, među ostalim, viši fiksni iznos plaće i veći broj stalno zaposlenih, navodi u feljtonu Vanja Figenwald.

Pročitajte još pregršt zanimljivih tema u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

27. travanj 2024 03:13