Aktualno
StoryEditor

Suma - britanska zadruga u kojoj radnici imaju dvostruko veće plaće i besplatne obroke

18. Lipanj 2018.

Na 5. konferenciji o dobroj ekonomiji predstavila se Suma, britanska radnička zadruga koja se bavi distribucijom hrane malih proizvođača, a posebna je po tome što nema direktora već se upravljanjem bavi Glavni odbor i sve se odluke donose zajednički.

>>>Jeras: Banka u vlasništvu građana nije u interesu ‘velikim igračima’

Mnogi sa skepsom gledaju na ovaj način poslovanja, no brojke govore za sebe: tvrtka radi u 50 zemalja, povrat na ulaganje je 42 posto, godišnji promet je 50 milijuna funti, dok je raspon u velikim britanskim trgovačkim lancima od 4,3 do 33 posto. Osim toga, svake godine plaće se povećavaju pet posto, osim kada se dovoljno ne zaradi, a svi radnici imaju pravo na besplatne obroke.

- Ako radimo samo za sebe, ističe Britanac, završit ćemo u paklu neoliberalizma, ako radimo samo za druge, u kultu komunizma, gdje se gubi svaki individualizam. Ovaj je model uravnotežen, kaže Bob Cannell, jedan od osnivača britanske radničke zadruge.

>>>

U Hrvatskoj su u socijalnom poduzetništvu najdalje otišli Križevci, koji se sa Zadrugom za etično financiranje namjeravaju upustiti u projekt izgradnje stambene zadruge, a nedavno su sa Zelenom energetskom zadrugom organizirali i sudjelovanje građana u izgradnji solarne elektrane, piše Večernji.

Jedini je problem društvenih poduzeća u Hrvatskoj da to zapravo ne postoji. Oni su d.o.o. i zakonodavstvo ih ne prepoznaje.

28. travanj 2024 06:36