Aktualno
StoryEditor

Udruga Franak: HUB pokušava umanjiti broj budućih tužbi pa obmanjuje javnost

31. Ožujak 2019.

Nakon što je Vrhovni sud objavio kako odluke banaka o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarskim francima nisu zakonite, Hrvatska udruga banaka reagirala je priopćenjem u kojem tvrdi kako je riječ o pojedinačnoj presudi, koja se ne odnosi na druge sudske procese koji su u tijeku.

- Osuđujemo pokušaj manipulacije medijima koristeći ovu presudu kako bi se izvlačenjem iz konteksta određenih navoda zavaravajuće utjecalo na javnost da se radi o svim bankama te ... stvarao dodatni pritisak na sudove u trenutku kada se pred sudovima vodi niz postupaka vezanih za CHF kredite - poručili su iz HUB-a.

https://www.facebook.com/UdrugaFranak.hr/videos/310046263010060/

Udruga Franak reagirala je na prozivke priopćenjem.

- Upravo suprotno HUB-ovim lažima, ističemo kako se presuda Rev-1172/18 i pravno stajalište zauzeto u njoj odnosi na sve postupke koji se vode protiv banaka za utvrđenje nepoštenih promjena kamatnih stopa, da banke nisu postupale po zakonu nego su tijekom 2013. fingirale zakonsko postupanje jednostranim i samovoljnim definiranjem kamatnih parametara te slanjem obavijesti o kamatnim parametrima dužnicima u postojećim kreditima, bez prethodna pregovaranja i ugovaranja tih parametara, poručuje Udruga Franak.

Upućuje i na odredbe Zakona o parničnom postupku, Ustav Republike Hrvatske te citat iz same presude i rješenja Rev- 1172/18, stranica 11. presude: „Pitanje je važno i za osiguranje jedinstvene primjene prava i ravnopravnosti svih u njegovoj primjeni, zbog općepoznate činjenice da se pred općinskim i županijskim sudovima u Republici Hrvatskoj vodi veliki broj postupaka u kojima je sporna primjena odredaba ZID ZoPK/12 na ugovore o potrošačkom kreditiranju sklopljene prije stupanja na snagu ZID ZoPK/12, koji sadrže odredbu o promjenjivoj kamatnoj stopi, a u odnosu na koje je pravomoćno utvrđena ništavost odredaba o parametrima za izračun promjenjive kamatne stope.“

Pravno stajalište o tome da banke nisu smjele samovoljno određivati maržu i parametre u kreditima prema tome vrijedi za sve parnične postupke te je doneseno upravo stoga da bi se ujednačila sudska praksa po pravnom pitanju karakterističnom za preko 100.000 jednakih predmeta za utvrđenje nepoštenih kamatnih stopa. Uostalom, upravo to je i ustavna obveza Vrhovnog suda, sukladno članku 119. Ustava RH, stoji u priopćenju Udruge.

02. svibanj 2024 02:02