20. travanj 2019.

Ugradnja dizala: Sumnjiva priča zapravo je lobiranje za porez na nekretnine

Dizala kojih nema opet su se vratila u središte medijske pozornosti. O problemu koji muči stanare višekatnica bez dizala pisali smo u Lideru u više navrata. Podsjetimo, umirovljenik Želimir Manenica godinama gura projekt ugradnje dizala u dvanaest tisuća zgrada u kojima stanari svakodnevno ‘cipelcugom‘ idu do svojih stanova, poneki čak i na osmi kat. Oni koji nisu u kondiciji, ostaju zarobljenici osmoga kata. Suvlasnici nemaju love za ugradnju dizala pa je Manenica predložio da taj projekt uđe u programe financiranja iz Europske unije. Država je godinama nevoljko gledala na to, ali ove godine napokon je pustila taj program u razmatranje Europskoj komisiji.

I onda, navodno, prema pisanju Jutarnjega, a na temelju neslužbenih informacija iz Ministarstva regionalnog razvoja, Bruxelles odbija sufinanciranje. Prema neslužbenom objašnjenju posredovanom iz neslužbenog izvora iz druge ruke, sufinanciranje bi umjesto općem dobru najviše pogodovalo vlasnicima privatnih nekretnina. Eurokrate, navodno, posebno zabrinjava što Hrvatska nema poreza na nekretnine, zbog čega država na kraju od rasta vrijednosti stanova s ugrađenim dizalima ne bi imala nikakve koristi. No isti argument kao da ne vrijedi za energetsku obnovu stambenih zgrada, koja također diže vrijednost privatnih nekretnina.

Takva argumentacija sumnjiva je i začetniku projekta koji tvrdi da je, zapravo, problem u Ministarstvu, koje nije dobro argumentiralo projekt. Tomu se pridružuje SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan, prema kojoj Hrvatska vuče premalo novca iz EU, pa zato ne dobiva mogućnost promjene tekućeg programa, ali ta činjenica vladajućima je neugodna pa je pokušavaju pomesti pod tepih bar do europskih izbora. Osim svega, ako se već dizala ne mogu ugurati u tekući operativni program, nema zapreka da se ne uvrste u program za sljedeće razdoblje, koje počinje 2021.

Ova pričica mogla bi biti, makar i nehotično, biti odlično lobiranje. Država je upravo dobila dvanaest tisuća vlasnika stanova bez dizala – dakle tridesetak tisuća glasača iz njihovih kućanstava – koji će sad lakše podnijeti uvođenje poreza na nekretnine, koji ćemo ionako trebati uvesti, kad-tad.