Aktualno
StoryEditor

Ukrajina nacionalizirala najveću banku

19. Prosinac 2016.

Ukrajina je u nedjelju nacionalizirala najveću banku, tvrdeći da predstavlja prijetnju po stabilnost financijskog sustava, dok iz Privatbanka poručuju da je odluka posljedica politički motiviranih medijskih napada.

PrivatBank kontrolira trećinu štednje u Ukrajini a ima ogranke i u baltičkim zemljama. Njezin je vlasnik bio Igor Kolomojski, milijarder s razgranatim političkim vezama kojeg je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko na samom početku mandata uvrstio među prioritetne mete borbe protiv korupcije, napominje novinska agencija AFP.

Ukrajinski mediji mjesecima su pisali da PrivatBank odobrava kredite biranim insajderima, nagađajući da ih oni možda neće vratiti. Samo zbog tih je špekulacija vrijednost bančinih obveznica krajem studenom gotovo prepolovljena.

Središnja banka poručila je Kolomojskom da ako želi zadržati banku osigura nekoliko milijardi dolara za potrebe refinanciranja. On to nije učinio i Kijev je u nedjelju nacionalizirao banku.

100-postotni vlasnik

Ukrajinska vlada navela je u priopćenju da je sada "100-postotni vlasnik PrivatBanka i garantira nesmetano funkcioniranje te institucije i sigurnost novca njezinih klijenata".

Odluka Kijeva u skladu je sa zahtjevom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je od vlasti zatražio da uvede reda u uzdrmani financijski sektor kako bi se stvorili uvjeti za održiv gospodarski rast.

Iz banke su pak poručili da je odluka vlasti posljedica medijskih napada na čelu s političkim insajderima, protivnicima Kolomojskog.

"Odluka da se banka dobrovoljno i mirno preda vlastima donesena je onog trena kada smo uvidjeli da bi ti medijski napadi - kojima bismo odoljeli - mogli ugroziti naše klijente", napisao je na Facebooku bančin direktor za informatičku tehnologiju.

Zamjenik izvršnog direktora PrivatBanka Oleg Gorokhovski kazao je da je najvažnije da je novac Ukrajinaca i dalje siguran. "Banka će nastaviti poslovati, baš kao i dosad", dodao je.

Sam Kolomojski nije odmah komentirao nacionalizaciju.

06. svibanj 2024 01:18