Aktualno
StoryEditor

UN najavio nultu toleranciju na onečišćenje oceana plastikom

03. Prosinac 2017.

Na UN-ovu summitu o okolišu koji će se održati idućeg tjedna trebao bi biti usvojen plan o nultoj toleranciji onečišćenja oceana plastikom, javlja BBC. Od vlasti se očekuje poduzimanje potrebnih koraka za stvaranje pravnog ugovora o zabrani bacanja plastičnog otpada u more. U ovom trenutku brodovima je zabranjeno odlaganje plastike u more, međutim ne postoji međunarodni zakon koji to isto zabranjuje kada je u pitanju onečišćenje s kopna. Stručnjaci ističu kako plastika predstavlja prijetnju velikih razmjera, a plastično zagađenje ne priznaje međunarodne granice.

Izaslanici koji u Nairobiju pripremaju UN-ov sastanak na kojemu će se idućeg tjedna sastati ministri zaštite okoliša, kazali su da bi se mogao izglasati sporazum o potrebi za oštrijom borbom protiv onečišćenja plastikom.

>>>Šljokice su globalna opasnost i treba ih zabraniti

Jedna od ideja je replika Pariškog sporazuma, prema kojemu su rezovi emisija i ugovaranje dugoročnih ciljeva pravno obvezujući, dok su nacionalne akcije doborovoljne naravi. Ekolozi tvrde da će pribavljanje boljih informacija o tome koliko plastike dospijeva u more iz pojedinih izvora biti velik korak. UN već predano radi na akciji smanjenja plastičnog otpada do 2025., međutim rezolucija koju provodi Norveška nalaže dugoročni cilj s nula plastičnog otpada.

Čišćenje plaža od plastike veoma je važno jer abrazija veliku plastičnu masu pretvara u iznimno štetnu mikroplastiku. Norveška također zagovara napore da se more očisti od odbačene ribarske opreme.

Na sastanku također će se raspravljati o potrebi jačeg vodstva i koordinacije, a možda se čak osnuje i nova agencija UN-a zadužena za plastiku. Norveška želi da vlade sastave procjenu koliko plastičnog otpada odlazi u more na njihovom teritoriju.

>>>Blue Planet II: Attenborough upozorava na ‘sveprisutnu’ plastiku

Izvor blizak pregovorima za BBC je kazao da postoje mnoga pitanja koja se trebaju riješiti, kao primjerice treba li postojati pravno obvezujuće sredstvo zabrane plastičnog otpada. Ako ne, tvrdi izvor, kakve još akcije se mogu poduzeti.

Prema izvoru, Kina je najveći svjetski proizvođač plastike, te će biti oprezna prilikom dogovaranja globalnih zakona, dok se drugi veliki zagađivači kao što su Indija i Indonezija općenito pridržavaju rezolucija.

Na sastanku će također biti rasprava o zagađenju zraka i vode, a mogla bi na snagu stupiti i zabrana olova u bojama.

27. travanj 2024 06:31