Aktualno
StoryEditor

Unatoč nepravilnostima Dubrovnik pozajmljuje 790 tisuća kuna DURA-i

01. Rujan 2017.

Dubrovačko Gradskog vijeće u petak je, u nastavku svoje 4. sjednice odlučilo pozajmiti 790 tisuća kuna Dubrovačkoj razvojnoj agenciji (DURA-i), iako je interna revizija utvrdila brojne nepravilnosti u toj Agenciji koje su postale i predmet istrage DORH-a.

Revizorskim izvješćem Dubrovačke razvojne agencije iz travnja 2017. godine, utvrđeno je između ostalog, kako su doznačena proračunska sredstva trošena nenamjenski, pa trenutno dospjele nepodmirene obveze iznose 789.405 kuna, navodi se u obrazloženju odluke Vijeća. Agencija je, navodi se dalje, u sto postotnom vlasništvu Grada Dubrovnika, pa bi nepodmirivanjem tih računa nastala šteta isporučiteljima njezinih usluga.

>>> ‘Carstvo korupcije’ u Dubrovačkoj razvojnoj agenciji

Predlaže se stoga da se predmetni dug podmiri na način da se sredstva osiguraju pozajmicom Grada Dubrovnika jer bi se u suprotnom društvo dovelo u situaciju da ne može realizirati započete projekte što bi utjecalo na reputaciju Grada u svim budućim prijavama projekata za financiranje iz EU fondova‘, navodi se u odluci koju je Vijeće usvojilo većinom glasova.

DURA je odlukom vijećnika dobila pozajmicu uz poček od 12 mjeseci od dana sklapanja ugovora. Rok za vraćanje novca je kvartalno u sljedećih 12 mjeseci po isteknu počeka. Kamatna stopa je jedan posto godišnje, a uvjeti ugovora propisuju i bjanko zadužnicu kao instrument osiguranja plaćanja.

HDZ-ov Gordan Špero pitao je koja će biti funkcija DURA-e kada nisu radili svoj osnovni posao, a to je povlačenje novca iz fondova EU. "Osnovan je Upravni odjel za europske fondove i međunarodnu suradnju, Koliko DURA ima zaposlenika i koliko koštaju Grad‘‘, zanimalo je Šperu.

Ana Marija Pilato, v.d. direktorice DURA-e (koja je funkciju preuzela nakon što su otkrivene nepravilnosti u mandatu bivše direktorice SDP-ove Andree Novaković) odgovorila je kako DURA ima 13 zaposlenika, te  kako je plan da se Agencija više okrene tržištu.

>>> EIZ analizirao: Učinak ‘Igre prijestolja’ na dubrovački turizam broji se u milijunima eura

Mostov Maro Kristić rekao je kako opravdanost postojanja DURA-e ne treba dovoditi u pitanje već kako je potrebna opsežnija suradnja i na županijskoj razini.

HDZ-ov predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica rekao je kako se ovim sanira nerad i neodgovornost.

‘‘Mi ovdje nismo spomenuli resornog pročelnika, a sad se ostavilo direktoricu jer kao nitko nije znao što se događa‘‘, rekao je Potrebica te dodao kako nije za gašenje Agencije.

Pozvao je da se ne rade linčevi nad Agencijom kao i da ‘institucije odrade svoj posao‘‘.

Inače, zbog nenamjenskog trošenja javnih sredstava izvide je proveo i DORH, nakon što je u medije dospjelo izvješće internih revizora Grada Dubrovnika Ivana Bajića i Ivane Pletikose koji su u tom dokumentu utvrdili kršenje više od deset pravilnika i zakonskih akata, od krivog vođenja knjiga, podizanja gotovine s računa Agencije, isplate 13. plaće, nenamjenskog trošenja sredstava itd.

>>> Žalac u Dubrovniku potpisala dva ugovora iz područja zdravstva vrijedna 25,9 milijuna kuna

Prema službenom nalazu revizora utvrđeno je kako je u posljednjih dvije godine s poslovnih kartica DURA-e dizana gotovina koja nije evidentirana u okviru blagajničkog poslovanja nego se iskazivala na konto-kartici akontacije za službena putovanja u zemlji.

Revizori su u svom izvješću utvrdili i brojne nepravilnosti oko trošenja novca na službena putovanja, ali i kako se za pojedine projekte ne vodi sustav analitičkog evidentiranja i arhiviranja dokumentacije nastale tijekom provedbe projekata koja bi omogućila vezu između planiranih i ostvarenih prihoda te planiranih i nastalih troškova po izvorima financiranja. Namjenska sredstva trošena su nenamjenski, a nije utvrđen nikakav sustav kontrole utrošenih sredstava po projektima.

Inače, kako stoji u izvješću revizije takve prakse bile su dugogodišnje, a bivša direktorica Andrea Novaković samo ih je naslijedila i nastavila provoditi do isteka mandata 1. travnja.

27. travanj 2024 10:21