Aktualno
StoryEditor

Upravni odbor nije pravna zapreka za start novog Agrokora, spor je u zapovijedanju

14. Veljača 2019.

Iako Zakon o trgovačkim društvima vrlo jasno upućuje da je upravljačko tijelo koje ujedinjuje izvršne i nadzorne funkcije moguće, prema neslužbenim informacijama iz Agrokora, upravo je to sporna točka pri usuglašavanju statuta nove kompanije. Tamo navode da takav ustroj upravljačke strukture nije sukladan hrvatskim korporativnim propisima.

Slobodna Dalmacija piše kako bi Rusi i Amerikanci vladali mimo hrvatskih propisa jer je njihova želja ustrojiti jedinstvenu upravljačku strukturu u Agrokoru  po uzoru na neke modele u zapadnim državama. Upravo stoga što ruski Sberbank i američki Knighthead Capital Management predlažu takav model upravljanja, izvanredni povjerenik Fabris Peruško odgodio je već drugi put sjednicu Vijeća vjerovnika.

Međutim, dovoljan je jedan pogled na članaka 272.a Zakona o trgovačkim društvima kako bi se ustanovila da takvom modelu nema pravnih zapreka. Dapače, u Hrvatskoj postoji nekoliko tvrtki koje umjesto nadzornog i upravnog imaju samo objedinjeni upravni odbor.

"Statutom se može odrediti da društvo umjesto uprave i nadzornog odbora ima upravni odbor", stoji u članku 272.a

U članku 272.l propisano je da Upravni odbor imenuje jednog ili više izvršnih direktora. Pritom se izvršnim direktorima mogu imenovati i članovi upravnog odbora ali samo tako da većina članova upravnog odbora budu neizvršni direktori.

Dakle, pravnih zapreka nema. No, odugovlačenje s donošenjem odluka bolje se može razumjeti iz pisanja Jutarnjeg lista, gdje se navodi da izvanredna uprava želi izbjeći ‘paralelni zapovjedni sustav‘. Zaista, bitka za zapovjedništvo ključna je u aktualnome sporu.

 

08. svibanj 2024 16:11