Aktualno
StoryEditor

UŽIVO: Presudna sjednica Sabora za budućnost Zdravka Marića, Bože Petrova, a možda i Vlade

04. Svibanj 2017.

Nakon jučerašnje rasprave koja je trajala do sitnih sati, na dnevnom redu sjednice Hrvatskog sabora danas će se naći glasanje o SDP-ovom prijedlogu izglasavanja nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću. SDP je pozvao sve članove stranke da obavezno dođu na posao kako ne bi propustili glasovanje. Skupi li oporba 77 ruku, bit će izglasan opoziv ministru Mariću. Mnoge oči uprte su u Tomislava Sauchu jer bi, prema nekima, upravo njegova ruka mogla presuditi. Naime, Saucha je potpisao opoziv, ali ga već danima nema u Saboru. Neizvjesno je hoće li se danas pojaviti tamo.

Sljedeća točka dnevnoga reda bit će opoziv predsjednika Mosta Bože Petrova s dužnosti predsjednika Sabora. HDZ je već navodno prikupio potreban broj potpisa za opoziv Petrova, čija je stranka nešto prije ponoći zatražila raspuštanje Sabora. U slučaju takvog scenarija, prijevremeni izbori mogli bi biti raspisani u isto vrijeme kada se održava drugi krug lokalnih izbora, 4. lipnja.

https://www.youtube.com/watch?v=QnDn9F2LPhU

Krizu Vlade (tag) i saborsku raspravu o opozivu Zdravka Marića i Bože Petrova pratite uživo na Lideru.

15:10 Željko Reiner zaključio je saborsku sjednicu za danas te najavio sutrašnju plenarnu sjednicu u 11 sati. Lider završava današnje praćenje saborske rasprave.

14:45 Nova sjednica nakon lokalnih izbora

Saborsku sjednicu treba zaključiti, a novu zakazati nakon lokalnih izbora, izjavio je za N1 Vladimir Šeks.

14:15 Stanka
Peđa Grbin, poziva se na 236. članak Poslovnika, te namjerava provjeriti ispravnost Reinerovih tvrdnji, ali odustaje od, kako je rekao, odugovlačenja. Grbin poziva da se sazove Odbor za Ustav i politički sustav. Svi ostali zastupnici, u ime Klubova, zatražili su stanku.

14:12  Peđa Grbin protestira što je Reiner preuzeo riječ - Vi nemate apsolutno pravo u ovom trenutku sjediti tu gdje sjedite. Vi niste predsjednik Sabora, jer Vlada nema parlamentarnu većinu, rekao je Peđa Grbin i poručio Reineru da se digne sa stolca, i napusti sabornicu.

Željko Reiner mu odgovara kako se danas nije raspravljalo o povjerenju Vladi te o tome postoji li većina u Hrvatskom Saboru. - Upravo na temelju članka na koji ste se vi pozvali, ovdje sam da se dogovorimo kako će stranke funkcionirati dalje u Saboru. Znam da nekima odgovara stvoriti ustavnu, saborsku krizu, ali većini vas i građana valjda to ne odgovara. Ovdje sam isključivo da predložim stanku, pa da se onda opet nađemo i dogovorimo o daljnjem radu.

14:11 Riječ je preuzeo potpredsjednik Sabora HDZ-ovac Željko Reiner. Zastupnici SDP-a prosvjeduju lupajući po klupama u sabornici.

14:10 Božo Petrov podnio je ostavku

- Krizu je izazvao premijer Plenković jer je štitio ministra koji je morao znati što se događa u Agrokoru, čime je premijer stao u zaštitu svega što se događalo u kompaniji čije je poslovanje izazvalo potrese u gospodarstvu Hrvatske. Andrej Plenković nema većinsku podršku u Saboru. Ima krnju Vladu, u kojoj nema 4 ministra. Glasovanje o ministru Mariću najtužniji je trenutak u političkoj povijesti Hrvatskog sabora. Želim pokazati odgovornost te podnosim ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog Sabora. Smatram da je jedino rješenje raspisivanje parlametarnih izbora. Hvala na suradnji svim zastupnicima i zastupnicama za vrijeme mojeg predsjedanja. Nastavit ću se i dalje beskompromisno boriti za interese hrvatskih građana, rekao je Božo Petrov.

14:05 Završila stanka Hrvatskog sabora

14 Marić ne zamjera onima koji su glasali za njegov opoziv

- Zahvaljujem svakome tko je dao svoj glas protiv izglasavanje meni kao ministru financija, nikome tko je glasao za moj opoziv ne zamjeram. Žao mi je da nisam imao priliku da svoje argumente, na svaku od pojedinih točaka koje su se našle u tom prijedlogu očitovanja o mojem opozivu, ja bih opet ponovio, da sam ih zajedno s premijerom Plenkovićem odbacio kao neutemeljene. Odahnuo sam i zadovoljan sam.

- Smijem li se našaliti? Moja prva sportska ljubav je košarka. Imao sam nekoliko puta prigodu da bacam završni koš, jednom sam fulao, ovaj put sam zabio. Štiteći dignitet funkcije ministra financija nastojao sam na smiren i primjeren način primiti sve optužbe i udarce, nastojao sam biti koncizan i precizan u svojim izjavama. Bilo bi mi draže da se fokus otkloni od mene, ali to je teško očekivati, zaključio je Marić.

13:30 Završila press konferencija Andreja Plenkovića

- Za ostavljanje formalnog zahtjeva da netko postane predsjednikom Sabora potreban je 51 potpis. Izglasava se običnom većinom. Show me the number, nemaju ih! Jel tako bilo jučer?, zaključio je konferenciju za novinare Plenković.

13:19 Sramotno je da se priča kako je Saucha kupljen

Premijeru je postavljeno pitanje o Tomislavu Sauchi, protiv kojeg se vodi kazneni postupak. - Teza da je čovjek kupljen. Pitanje je čime ga je HDZ kupio koje sam čuo gledajući televiziju. Mislim da je to sramotno, kazao je premijer. Odluku Sauche da glasuje za Marića nazvao je neovisnom. Odbacio da je na njega vršen ikakav pritisak od strane HDZ-a ili njega osobno.

- Apeliram na javnost i medije da ga zaštite od neviđenih pritisaka u stilu kavanskih revolucionara. Pa ljudi to vide, nadam se i vi. 

13:06 Premijer komentirao rezultate glasovanja

- Inicijativa izglasavanja nepovjerenja ministru Mariću nije uspjela. Most i SDP nisu uspjeli, rekao je u izvanrednoj pressici premijer Andrej Plenković. - U raspravi u Hrvatskom Saboru, u tri i pol točke, oni koji su podnijeli zahtijev nisu uspjeli uvjeriti hrvatsku javnost da nema povjerenja u rad ministra financija Marića. Optužbe koje su jučer iznesene u Saboru vezane uz rad HBOR-a, privatnog kredita Zdravka Marića, kao i uloge u donošenju lex Agrokora nazvao je aluzijama o pokušajima destabilizacije Vlade. - Vlada je spriječila tsunami hrvtaskog gospodarstva i političkog sustava.

U svom je obraćanju medijima ponovio dio stavova iznesenih ranije, na redovnoj sjednici Vlade. 
- Postoji pokušaj političara Mosta da šire monstuozno neprihvatljivu konstrukciju da Vlada RH, HDZ i ja osobno štiti kriminal u Agrokoru. Takve su optužbe netočne i neistinite. Najniži su spin koji imamo prilike gledati, nakon dugo vremena, u Hrvatskoj.

12:25 Sljedeći na redu je Petrov

- Imali smo prije plenarne sjednice razgovor s predstavnicima drugih stranaka o ponašanju Bože Petrova koji na ružan način krši proceduru. Mi smo izvrgnuti jednom teroru predsjednika Sabora, rekao je Jandroković i najavio sljedeći korak HDZ-a, a to je izglasavanje nepovjerenja Boži Petrovu.
 Jandroković je odbacio da je na Sauchu vršen bilo kakav pritisak. Dodao je kako opoziv Marića nije uspio, on ostaje ministar, te kazao kako je sada na redu izglasavanje nepovjerenja Boži Petrovu. 

- Nadam se da će gospodin Petrov sačuvati svoj dignitet, zaključio je Jandroković

12:08 Marić ostaje ministar?

- Cijenjeni saborski zastupnici, za odluku o iskazivanju nepovjerenja ministru Mariću glasovalo je 150 zastupnika, 75 ih je bilo protiv, a 75 za. Suzdržanih nije bilo, zapravo, zastupnik Glasnović nije glasovao, kazao je Petrov i potom zatražio stanku od dva sata što je izazvalo komentare da je to protiv Poslovnika.

12:03 Završilo je izjašnjavanje zastupnika, čekaju se rezultati glasovanja.

12:02 Glasnović napustio sabornicu

- Nitko od njih nema pravo odlučivati o hrvatskoj javnosti. Ja nisam ničija budala, priča je gotova‘, rekao je nezavisni zastupnik Željko Glasnović nakon što je napustio Sabornicu. Milorad Pupovac podržao je ministra Marića, Ivan Lovrinović bio je za opoziv.

11:58 Opačić prisutna, Saucha i Esih glasali protiv I dalje traje izjašnjavanje zastupnika za i protiv. Potrebno je 76 ruku za izglasavanje nepovjerenja ministru Mariću. Pojedini zastupnici nisu se pojavili na glasovanju. Dodajmo i kako je Bruna Esih, glasovala protiv izglasavanja nepovjerenja Zdravku Mariću, kao i jutros jako spominjani Tomislav Saucha.

11:51 Petrov zamolio da se ne ometa red, zastupnici ustaju i glasuju za ili protiv.

11:50 Glasuje se o opozivu ministra Zdravka Marića. Petrov daje upute, jer se glasuje javno. - Dajem na glasovanje odluku o iskazivanju nepovjerenju ministru Zdravku Mariću, kazao je Petrov i zastupnici su se počeli izjašnjavati. 

11:49 Smjenjeni ministri Mosta, Kovačić, Orepić i Dobrović podnijeli su pisane zahtjeve o ponovnom aktiviranju zastupničkih mandata. Donesena je odluka da se prihvati odluka MIP-a.

11:44 Mandatno-imunitetno povjerenstvo očituje se o nizu zahtjeva zastupnika, o mirovanju pojedinih zastupničkih mandata, zamjenicima zastupnika i slično.

11:40 Odbačene izmjene i dopune Zakona o HNB-u. Petrov zastupnicima poručio: - Čestitam!

11:37 Zakon o arhivskom gradivu i ahivima, prihvaćen većinom glasova. Nitko nije glasovao protiv.

11:36 Sabor glasovao o Zakonu o duhanskim proizvodima. U tijeku glasovanje o Zakonu o arhivima.

11:30 Najavljeno glasovanje

- Nastavljamo s glasovanjem. Prva točka izvješće o stanju prirode u RH 2008-2012, rekao je Petrov. Rasprava se održava u otežanim uvjetima, Petrov učestalo smiruje zastupnike. Utvrđen je kvorum. Počelo je glasanje o drugim točkama i dalje se čeka glasanje o ministru Mariću.

11:27 O raspuštanju Sabora odlučivat će se eventualno nakon glasanja o budućnosti Zdravka Marića

Petrov na udaru kritika saborskih zastupnika, zbog manipulacija s dnevnim redom u Saboru. Petrov odbija uvrstiti prvu točku dnevnog reda, raspuštanje Sabora, već predlaže da se o tome raspravi tek kada se izglasa ima li ministar financija Marić povjerenje zastupnika.

-Koliko sam ja vas shvatio, vi odustajete od točke rednog reda "samoraspuštanje Sabora". U tom smislu, točka nije uvrštena u dnevni red. Hoće li biti uvrštena, predlažem da pristupimo glasovanju prema postojećem dnevnom redu. Poslije ćemo se dogovoriti, kazao je Bačić na što je Petrov replicirao: - Hvala gospodine Bačić, što ste rekli ono što sam ja rekao na početku.

11:20 Prvo glasovanje o opozivu Zdravka Marića

Nakon poduže pauze nastavljen rad Sabora. - Uvrštavanje točke o raspuštanju Sabora nije nikakvo silovanje, već je to rezultat izjašnjavanja klubova. Nakon glasovanja o povjerenju ministru financija, Zdravku Mariću, prikupiti će se potpisi o raspuštanju Sabora, rekao je Petrov.

Riječ je potom zatražio Ivan Vrdoljak koji je svoju izjavu dobio pljesak. - Jel‘ moguće da vi želite toliko sjediti na tom mjestu već toliko vremena? Vi imate već 79 potpisa da ne želimo da budete predsjednik Sabora. Maknite se s tog mjesta, 79 potpisa stoji u vašoj ladici da ne želimo da budete predsjednik Sabora. Zar vam toliko treba službeno vozilo da vas prebaci preko Neuma, pod rotirkama, kazao je Vrdoljak.

- Da je meni stalo do ovoga o čemu vi govorite, po Poslovniku ja bih mogao ovu točku uvrstiti sad u dnevni red. Nije mi stalo do onoga o čemu vi govorite, već do odgovornosti. Predsjednik Vlade već tjedan dana govori da ima neku parlamentarnu većinu. To je odgovornost koju će ponijeti na svojem obrozu. Prijedlog odluke o raspuštanju Sabora može doći naknadno, nakon što se vidi kakvo je glasovanje o povjerenju ministru financija, odgovorio je Petrov.

10:55 Most ne može držati državu taocem zbog svog nezadovoljstva

Sabor još nije nastavio sa zasjedanjem. Sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka o  prijedogu raspuštanja Sabora još traje. U saborskim kuloarima priča se da je došlo do pat-pozicije jer ni SDP niti HDZ navodno nemaju potrebnih 76 ruku.

- Ne bih prihvatila raspuštanje Sabora prije glasanja o Zdravku Mariću i provjere većine za vladu. Most ne može držati državu taocem zbog svog nezadovoljstva. Plenković mora biti provjeren u Saboru. Ako Vlada nema većinu, on mora dati ostavku ili Sabor mora donijeti odluku o raspuštanju – kazala je Vesna Pusić.

10:40 Stanka zbog Mostovog prijedloga da se u dnevni red uvrsti prijedlog o raspuštanju Sabora još traje

10:15 Oporba je zlorabila državne institucije, rasprava u Saboru sramotna

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na trenutnu situaciju na redovitoj sjednici Vlade, u Banskim dvorima.

- Da je kojim slučajem u situaciji u kojoj se našao ministar Marić, našao ministar iz Mosta, branio bih ga na isti način. Vrlo skoro ćemo znati rezultat glasovanja o povjerenju ministru Mariću. Ono što sigurno znam, da su kolege iz HDZ-a, bez javnih prozivanja i dovođenja drugih zastupnika u sramotne situacije. Sramotna je bila i rasprava u Saboru, međutim hrvatska javnost to sve vidi. Od monstruoznih optužbi da ja osobno i ova Vlada imamo namjeru štiti kriminal neće proći. Ta vrsta zlonamjernosti neće proći! Iz jednog temeljno razloga, jer su te tvrdnje neistinite, kazao je premijer.

U svom je govoru naglasio kako je ova Vlada zašititila lančanu reakciju u hrvatskom gospodarstvu, uvela novu upravu, osigurala isplate zaposlenicima, dobavljačima, stekla novo povjerenje vjerovnika. Naveo je i da je oporba zlorabila državne institucije, dodajući kako je sve to učinjeno zbog nadolazećih izbora. U istom je tonu ustvrdio da je njegova Vlada uključiva, otvorena za dijalog, za razliku od ostalih kojima je agenda rušilačka, a trenutnu političku situaciju nazvao je ‘velikom predstavom razotkrivanja‘.

Redovna sjednica Vlade nastavila se izlaganjem ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića o Nacrtu prijedloga zakona o morskom ribarstvu, Nacrtu konačnog prijedloga zakona (EU), o izmjenama i dopuni Zakona o lovstvu te Nacrtu konačnog prijedloga zakona o postupcima naknade štete zbog povreda prava tržišnog natjecanja.

10 Započeo sastanak svih klubova stranaka

9:45 HNS prvo želi odlučivati o Mariću i Petrovu

- Prvo se treba glasati o ministru Mariću, a tada o Boži Petrovu. Plenković treba pokazati većinu, ona neće biti sa nama, mi smo to već potvrdili. Ako HDZ ne može pokazati većinu, naravno da ćemo nažalost morati ići u raspuštanje Sabora, izjavio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak te ponovio kako će njegova stranka glasati za razrješenje ministra Marića i predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova, te protiv postavljanja novog predsjednika Sabora.

Vrdoljak je kazao da mu je mučano ovo što se događa jer ‘hrvatski građani nisu zaslužili zagađenje političkog prostora‘. - Izgubili smo i ono malo digniteta. Ovaj drugi raspad koalicije HDZ-a i Mosta nije se trebao dogoditi, smatra čelnik HNS-a kojem nije nerealno da se raspišu novi izbori koji bi, prema njegovu mišljenju, trebali ići što prije, ‘da mučni period što prije završi‘. Istaknuo je i kako ima važnih stvari u gospodarstvu koje treba što prije rješavati.Odbacio je mogućnost da HNS prihvati da se na dnevnom redu prije odlučivanju o opozivu nađe raspušanje Sabora jer to je trošak od barem 300 milijuna kuna za građane, a to nije pristojno.

9:35 Predložena nova točka dnevnog reda: Odluka o raspuštanju Sabora

Božo Petrov započeo je sjednicu Sabora riječima kako je lijepo vidjeti zastupnike u tolikom broju te kako je cijela Hrvatska ponosna. Predložio je uvrštenje nove točke u dnevni red - odluku o raspuštanju Hrvatskog sabora. Klubovi stranaka su zatražile stanku od pola sata kako bi razmotrile taj prijedlog što je Petrov odobrio.

9:25 Situacija će se raspetljati raspuštanjem Sabora

U kratkom razgovoru s novinarima Ivan Pernar je prije ulaska u sabornicu izjavio da zna kako će glasati Tomislav Saucha, no ne smije to otkriti.

- Saucha je iskren čovjek, sjeo sam s njim i rekao mi kako e glasati, no zamolio me da ne govorim tu informaciju. Pod velikim je pritiskom i izvana i iznutra, rekao je Pernar te kazao kako nijedna strana trenutno nema većinu i da će se situacija raspetljati tek kad se SDP i HDZ dogovore oko raspuštanja Sabora.

9:15 Tomislav Saucha pojavio se u Saboru, nejasno je kako će se izjasniti u ključnom trenutku

02. svibanj 2024 10:50