Aktualno
StoryEditor

Valutni tečajevi pogodovali danskom Carlsbergu

04. Svibanj 2017.

Danski pivar Carlsberg izvijestio je u četvrtak da su mu prihodi u prvom tromjesečju porasli pet posto zahvaljujući pozitivnom utjecaju valutnih tečajeva koji je nadjačao nepovoljan efekti prodaje dijelova poslovanja.

Prihodi

U preliminarnom tromjesečnom izvješću danska je kompanija izvijestila da su joj prihodi u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosili 13,7 milijardi danskih kruna (1,84 milijarde eura). Ako se isključi utjecaj valutnih tečajeva, prihodi su porasli četiri posto.

- S obzirom na 4-postotni organski rast neto prihoda možemo reći smo solidno započeli 2017. godinu, u sezonski malom prvom tromjesečju, konstatirao je izvršni direktor Cees ‘t Haart.

Istočnoeuropsko tržište

Na istočnoeuropskom tržištu neto prihodi uvećani su 10 posto ako se isključi utjecaj valutnih tečajeva. Ako se u računicu uključi i taj faktor sa značajnim pozitivnim utjecajem, poskočili su 37 posto. Obujam prodaje u toj regiji smanjen je dva posto.

U Aziji su neto prihodi Carlsberga porasli šest posto ako se isključi utjecaj valutnih tečajeva. Organski neto prihodi uvećani su dva posto. U kompaniji ukazuju na mješovite rezultate na azijskom tržištu piva, uz solidan rast u Kini, Singapuru, Nepalu i Vijetnamu i pad u Indiji zbog ograničenja u trgovinama uz veće prometnice.

Zapadna Europa

U zapadnoj Europi prihodi su uvećani dva posto ako se isključi utjecaj valutnih tečajeva. Oslonac im je bio dobar početak godine u Francuskoj, Norveškoj, Bugarskoj, Italiji i Njemačkoj, koji je više nego nadoknadio kasni ovogodišnji Uskrs.

U Carlsbergu i dalje očekuju da će u cijeloj 2017. godini ostvariti rast operativne dobiti od pet do šest posto ako se isključi utjecaj valutnih tečajeva. Snizili su ipak procjenu pozitivnog utjecaja valutnih tečajeva, na 300 milijuna kruna, s ranije procijenjenih 350 milijuna kruna.

03. svibanj 2024 04:09