26. veljača 2018.

Vidaković: Pretpostavljam da Vlada već zna ime povjerenika

Dobavljači i vjerovnici Agrokora očekuju nastavak procesa izvanredne uprave i pregovora o nagodbi, kao i da Vlada što prije predloži novog izvanrednog povjerenika, istaknuli su u ponedjeljak nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem članovi Privremenog vjerovničkog vijeća.

"Svatko je plakao nad svojom sudbinom", tim je riječima najprije današnji sastanak komentirala prokuristica Kraša i članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković.

Tema sastanka bio je nastavak procesa i nastavak pregovora. "Ono što smo svi u ovom procesu apsolutno potvrdili je da smo zainteresirani da se do nagodbe dođe", rekla je.

>>>Koalicijski partneri: U idućih nekoliko dana bit će imenovana višečlana uprava Agrokora

Prenijela je i kako im je premijer Andrej Plenković rekao da je u fazi svih aktivnosti koje trebaju prethoditi izboru povjerenika i da će vrlo brzo biti poznato to ime.

Vidaković: Pretpostavljam da već ime imaju

Danas se, kaže, ni jedno ime nije se spominjalo. "Pretpostavljam da već ime imaju. Ne znam, ali pretpostavljam s obzirom na način kako je komunicirao s nama", odgovorila je Vidaković, na upit kada se može očekivati da Vlada iziđe s prijedlogom novog povjerenika.

Upitana vlada li među dobavljačima nervoza s obzirom da se gotovo dva tjedna ne događa ništa, Vidaković je rekla kako smatra da od nervoze u ovom trenutku neće dobiti ništa. "Mi trebamo svi zajedno sjesti i početi raditi ono što je prioritet, a to je zapravo dogovarati se i privoditi kraju ovaj proces", poručila je.

>>>Plenković sazvao sastanak na kojem će se razgovarati o Ramljakovom nasljedniku

Upitana za komentar medijskih napisa po kojima se tvrtka Franck obratila Trgovačkom sudu sa zahtjevom za više transparentnosti u procesu izvanredne uprave te primjedbama da svi dobavljači nisu jednako tretirani, Vidaković, koja u Privremenom vjerovničkom vijeću predstavlja velike dobavljače Agrokora, poručila je kako je zastupala interese svih dobavljača.

"Apsolutno sve što se dešavalo iskomunicirano je na udruzi dobavljača odnosno koordinacijama dok sam ih ja vodila. I svi kriteriji su tamo glasovani i većinom glasova prihvaćeni i prema tim kriterijima je plaćano, bilo da se radi o starim plaćanjima bilo da se radi o kriterijima za roll-up", rekla je Vidaković, dodajući kako ne bi ulazila u razloge Francka.

>>>Radin: Agrokor je rizično pitanje za stabilnost vlade, svi u sukobu interesa moraju odgovarati

Prema pisanju medija, Franck je od Trgovačkog suda zatražio više transparentnosti, među ostalim i objavu osam dopuna ugovora o roll-up kreditu, a zatražio je i zapisnike sa sjednica Privremenog vjerovničkog vijeća  s kraja prosinca prošle i iz siječnja ove godine, kao i imenovanje stalnog vjerovničkog vijeća.

Predstavnik malih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Matija Brlošić također je istaknuo kako je na sastanku bilo riječi o njihovoj želji da se u procesu izvanredne uprave nastavi tamo gdje se stalo.

"Što se tiče poljoprivrede, za osam dana će početi pripreme za proljetnu sjetvu i svi poljoprivredni dobavljači očekuju da ovo do tada bude rješeno", rekao je.

Wagner: Stalo nam je do rješenja korisnog za sve

Thomas Wagner iz fonda Knighhead kazao je kako je sastanak s premijerom bio vrlo konstruktivan.

"I dalje čvrsto vjerujemo u taj proces i očekujemo njegov nastavak idućih tjedana. U kratkom roku očekujemo imenovanje novoga izvanrednog povjerenika. Bitno je prepoznati da je taj proces treba okupiti kreditori i dobavljači i da oni trebaju raditi zajedno", rekao je Wagner.

Mi smo vrlo posvećeni tome da radimo zajedno kako bismo pronašli rješenje, koje će biti na korist kupcima, zaposlenima i hrvatskome narodu, dodao je.

"Vrlo nam je stalo da pronađemo rješenje korisno za sve", istaknuo je Wagner.

>>>Wagner: Agrokor je fantastična kompanija koja treba zadržati ključne sastavnice

Ocijenio je da je ostalo dosta posla, ali da treba zajedno naporno raditi na tome kako bi se osiguralo to da u tom procesu hrvatski narod ne bude oštećen ni u kome pogledu i kako "ni kuna javnog novca ne bi bila potrošena na rješenja ove situacije".

Upitan jesu li točne glasine prema kojima je Knighthead prodao svoj ulog u Agrokoru trećoj strani, rekao je da to nije istina te da je Knihghthead investirao svoj novac u Agrokor i ostaje konstruktivan u vezi njegove budućnosti.

Vlada: Vjerovnici podržavaju nastavak izvanredne uprave

Agrokorovi vjerovnici na današnjem su sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem i suradnicima podržali nastavak izvanredne uprave, priopćila je Vlada u ponedjeljak nakon sastanka članova Vlade i Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora i predstavnika financijskih vjerovnika.

Vjerovnici su izrazili punu potporu daljnjem nastavku procesa izvanredne uprave, postizanju nagodbe i uspješnom restrukturiranju poslovanja kompanije i zahvalili Vladi na dosadašnjoj podršci, kaže se u priopćenju.

Ocjenjuje se da je dosadašnja provedba Zakona o procesu izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja u Republici Hrvatskoj omogućila nastavak redovitog poslovanja Agrokora, ali i drugih hrvatskih kompanija, velikih i malih dobavljača te spriječila destabilizaciju hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava.

Uz premijera Plenkovića na sastanku su sudjelovali potpredsjednica Vlade Martine Dalić i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te predstavnik malih dobavljača Mato Brlošić, predstavnica velikih dobavljača Marica Vidaković te predstavnici financijskih institucija Miljenko Živaljić i Claudio Cesario (Unicredito Zagrebčka banka), Tom Wagner i Andrew Shannahan (Knighthead), Sergei Volk (Sberbank), Riccardo Orcel i Roman Nagaev (VTB).