Aktualno
StoryEditor

VIDEO Alpine A110: Veliki povratak legendarnog modela iz 70-ih

02. Travanj 2017.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=HywsBxhGlwg[/embed]

Remake‘ je jedna od dobitnih kombinacija Hollywooda i kinematografije, a sličan su princip objeručke prihvatili i u autoindustriji. Posljednji u nizu ‘come backa‘ napravljen je u francuskoj režiji, a riječ je o modelu Alpine A110. Alpine je zvučno ime u automobilskom svijetu, doduše možda ne toliko na našim prostorima, ali svakako primjerice u Francuskoj. Nakon legendarnih modela naročito sedamdesetih, Alpine se prodavao s više ili manje uspjeha tijekom osamdesetih i sve do sredine devedesetih kada je iz tvornice izašao posljednji A610, a ime otišlo u povijest ili, točnije, u privremenu mirovinu.

Predstavljen u Ženevi

Iz naftalina je izvučeno prije dvije godine kada je najavljivan veliki povratak, koji je sada i služben. Tako će se do kraja godine moći opet nabaviti Alpine i to A110, istog imena kao i najpoznatiji model tog automobila. Plahtu s novog modela službeno je podigao na Salonu automobila u Ženevi Carlos Ghosn, šef grupe Renault-Nissan pod čijom će se kapom Alpine proizvoditi i prodavati. Dizajn je donekle inspiriran modelom iz 70-ih. To znači da je riječ o malom čistokrvnom sportašu koji pravu konkurenciju ima primjerice u Alfi 4C ili Porscheu 718 Cayman. >>>Još jači Rimac premijerno u Ženevi

Ograničena serija

Sredinom devedesetih ime Alpine otišlo je u povijest. Prije dvije godine najavljen je povratak, koji je sad i služben. Do kraja godine moći će se opet nabaviti Alpine A110,  istog imena kao i najpoznatiji model tog automobila.

U ponudi će biti samo jedan motor, i to 1,8-litreni, koji s turbopunjačem razvija 252 konja. Možda ne zvuči impresivno, ali kad se tomu doda podatak da je vozilo teško samo 1178 kilograma, onda je to već druga priča. Tako Alpine A110 do stotke dolazi u 4,5 sekundi, a najveća brzina elektronički mu je ograničena na 250 km/h. To su impresivni podaci, a treba uzeti u obzir i centralno postavljen motor, kao i stražnji pogon i zabava je zajamčena. Omjer težine na prednjoj i stražnjoj osovini gotovo je idealnih 47/53, što znači savršenu ravnotežu u vožnji. Ovisno o potrebi, vozač može birati između tri programa vožnje: normal, sport i track. Alpine je svakako uvijek ugodno osvježenje u svijetu sportskih automobila i zanimljiv povratak jedne legende. Za početak će u prodaju biti puštena limitirana serija od 1955 vozila koja nose naziv ‘premiere‘. Točna cijena još nije poznata, a možemo se samo nadati da će se barem jedan primjerak naći i u Hrvatskoj.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Lu55De8kp00[/embed]

>>>VIDEO: Mercedes-Maybach G 650 Landaulet – vole ga predsjednici, a za cijenu se ne pita

02. svibanj 2024 17:30