Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Pacijentica dobila prvu osjetilnu bioničku ruku

05. Siječanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=PeA2cnanqyg

Rimski znanstvenici stvorili su prvu bioničku ruku s osjetom dodira koja se može nositi izvan laboratorija, javlja BBC. Ruka je ugrađena Almerini Mascarello koja je svoju lijevu ruku izgubila u nesreći prije gotovo četvrt stoljeća, a za bioničku ruku kaže da ima osjećaj kao da je njezina.

Isti tim je 2014. proizveo prvu takvu bioničku ruku, međutim senzori i računalna oprema na koju je ruka bila spojena bila je prevelika da bi bila prenosiva izvan laboratorija.

>>>Na rubu pameti: Djeca prema narudžbi

Protetska ruka ima ugrađene senzore koji detektiraju informaciju o tome je li objekt koji dodiruje mekan ili tvrd, a poruke se prenose na računalo koje pretvara signale u jezik razumljiv ljudskom mozgu. Informacije se prenose u mozak pacijentice pomoću sićušnih elektroda implantiranih u živce nadlaktice.

Pacijentica je prilikom testiranja zavezanih očiju uspjela reći je li objekt koji dodiruje mekan ili tvrd. Ovaj izum predstavlja najnoviji napredak u području neuroprotekcije koja čini sučelje između stroja i ljudskog tijela. Robotička proteza koja će biti bolja od ljudske ruke još uvijek nije ni blizu realizacije, međutim tim znanstvenika koji je stvorio bioničku ruku smatra da robotska proteza može postati stvarnost.

>>>Genetičko inženjerstvo: Znanstvenici prvi put ‘reprogramirali’ DNK unutar ljudskog tijela

Ruka koju je pacijentica dobila uklonjena je nakon šest mjeseci jer se još uvijek radi o protitpu, međutim znanstvenici se nadaju da će uspjeti razviti tehnologiju pomoću koje će osjetilnu bioničku ruku komercijalizirati.

26. travanj 2024 16:29