Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Prvi potpuno električni trajekt smanjuje emisiju CO2 za 95 posto, naručeno 53 komada

05. Veljača 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=a6Lp-qV9ZJU

Prvi potpuno električni trajekt u Norveškoj, sudeći prema njegovim tvorcima, pokazuje impresivne rezultate. Konkretno, u odnosu na tradicionalna plovila, ovaj trajekt na struju ima emisiju manju za 95 posto, te manje troškove za 80 posto. Trajekt pod nazivom Amper pušten je u rad u svibnju 2015. godine s ciljem smanjenja emisija NOx i CO2, kao i zagađenje bukom, javlja Electrek.

Električni trajekt rezultat je partnerstva između brodara i trajektnog operatora Norled AS, brodogradilišta Fjellstrand, Siemens AS i Corvus Energy.

>>>VIDEO: Norveška gradi prvi električni samoplovni teretni brod

Siemens i Corvus razvili su električni pogodnski sklop i baterije za sustav napajanja trajketa kapaciteta većeg od 1 MWh. Sustav se sastoji od dvije napajajuće postaje s baterijama.

Stvaranje potpuno električnog broda rezultiralo je uspjehom jer je vrlo brzo naručen još jedan, pod nazivom Elektra, a koji je isporučen prošlog ljeta.

Na ovogodišnjem Nordic EV summitu u Oslu tvorci su istaknuli da su brojke, pogotovo kada su narudžbe u pitanju, čak i impresivnije od početno očekivane 95 posto manje emisije CO2 i 80 posto nižih operativnih troškova.

https://twitter.com/wuestenhagen/status/959420548265791491

Sve vrste prijevoza polako ali sigurno postaju električne, a sada se njima pridružio i pomorski prijevoz. Trajekti su idealni za početak elektrifikacije plovila jer često putuju na kraće udaljenosti i relativno duže vrijeme ostaju u istoj luci gdje se mogu napuniti.

U svakoj luci trajekti se pune pomoću baterija što pomaže u održavanju visoke stope punjenja uz istovremeno smanjenje vršnih troškova potražnje.

>>>VIDEO: Brod koji sam stvara gorivo krenuo na šestogodišnju Odiseju

U današnje vrijeme sve više i više kompanija okreću se elektrifikaciji pomorskog prijevoza. Prošle godine, u dva je velika trajekta ugrađen električni pogon, zahvaljujući čemu su ti brodovi postali najveći putpuno električni brodovi na svijetu.

Novi veliki električni tegljači kontejnera, nazvani ‘Tesla ships‘ pušteni su u pogon ove jeseni, a električni teretni brod s masivnom baterijom jačine 2.4 MWh nedavno je porinut u Kini.

27. travanj 2024 02:54