16. rujan 2018.

Virtualni ženski poduzetnički centar: I Hrvatska će morati razmotriti uvođenje zajamčenog osobnog dohotka

Kakvo nas društvo čeka kroz prizmu daljnjega razvoja tehnologije, tumači Sanela Dropulić, direktorica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.

>>>Havaji zakonom prepoznali pravo na temeljni dohodak

- U Europskoj uniji sve je snažnija inicijativa, pod pritiskom smanjenja radne snage u proizvodnim procesima, potrebe uvođenja zajamčenog osobnog dohotka (Universal Basic Income). Globalna ekonomija nezaustavljivo gura naprijed na krilima tehnologije, a sve više ljudi ostajat će bez posla jer ih proizvodni procesi ne trebaju. Vlade država koje ne žele socijalne nemire morat će osigurati da njihovi građani bez obaveze rada i svi do jednoga, imaju koliko - toliko pristojnu naknadu za život, ali u prvom redu za potrošnjom koja je pokretač svakog gospodarstva, kaže Dropulić.

Ta naknada, iako ‘manje izdašna‘ nego plaća, bolja je opcija od socijalne pomoći i pukog preživljavanja nakon što tržište ugasi radna mjesta onih koji se nisu izobrazbom, vještinama i radnim iskustvom prilagodili za ekonomske trendove kadrovskih potencijala, dodaje.

- Zajamčeni osobni dohodak nije kategorija koja predstavlja utopiju, nego vrlo izgledno blisku hrvatsku budućnost. Ta kategorija će biti promišljana u svih razvijenijih svjetskih vlada do 2025. godine, a sigurna sam da će biti i na agendi hrvatske vlasti. Nije to niti proračunski manevar kojim se ljude potiče na lijenost (iako je sigurno da će mnoge ulijeniti), nego prije svega na aktivnu potrošnju koja generira napredak, u trenutku kada napredak tehnologije gasi radna mjesta koja joj ne trebaju, smatra Dropulić.

>>>Švicarsko selo pokrenulo crowdfunding kampanju za uvođenje temeljnog dohotka

Također ističe kako će i u hrvatskom društvu biti izuzetno izražena potreba na tržištu rada za inovatorima, malim i srednjim poduzetnicima, te problem solution stručnjacima. Posebno naglašava kako vlada ne smije zaboraviti promišljati i o zajamčenom osobnom dohotku za svoje građane te kako je najjača karakteristika u vremenu koje dolazi - prilagodljivost.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]