Aktualno
StoryEditor

Vitamin C štiti od sunca i usporava starenje - pet seruma s vitaminom C

17. Srpanj 2017.

Osim što je dobar u borbi protiv prehlade i gripe, vitamin C odličan je saveznik u borbi protiv starenja, ali i u zaštiti od sunca. Potiče stvaranje kolagena, koji zateže i popunjava kožu, a s obzirom na to da je i snažan antioksidans, neutralizira štetne slobodne radikale koje sunce oslobađa u koži. Zato, uz kremu za sunčanje s pripadajućim zaštitnim faktorom, poželjno je upotrebljavati pripravke s vitaminom C. Na taj način izvlačimo najviše dobrobiti iz kreme za sunčanje, jer sâm vitamin C ne može spriječiti prodor UV zraka.

>>>Čitateljicama Lider trenda 25 posto popusta na sve usluge Bliss Instituta

Uslijed antioksidativnih svojstava, vitamin C pomaže prirodnoj obnovi kože, što pomaže tijelu da popravi oštećene stanice kože i proizvodi nove. Koži ne pomaže samo trenutačno – ona postaje čvršća, blistavija i mlađa, prkoseći hrabro prolasku vremena. Stoga je na lice, vrat i dekolte potrebno nanijeti tek nekoliko kapljica ujutro i navečer, a može se umiješati u dnevnu ili noćnu kremu. Osim seruma, na tržištu postoje i kreme te gelovi.

Sve bolja zaštita

S obzirom na to da vitamin C sprječava proizvodnju melanina, našu prirodnu zaštitu od sunca, smanjit će se stvaranje tamnih mrlja od sunca. No to također znači da se obvezno mora upotrijebiti krema za sunčanje, jer će tako ona obaviti svoj dio zaštite, a vitamin C svoj. Vitamin C štiti kožu od sunca tako što djeluje iznutra prema van, a krema za sunčanje štiti vanjski sloj kože. Dokazano je da serumi poboljšavaju djelotvornost zaštitnih faktora i smanjuju mogućnost opeklina. Jedenjem naranče i limuna ili njihovim utrljavanjem u kožu neće se povećati prisutnost vitamina C u koži, a utrljavanje može čak izazvati nadraživanja kože.

Budući da vitamin C sprječava proizvodnju melanina, naše prirodne zaštite od sunca, smanjit će se stvaranje tamnih mrlja od sunca.

Blagodati vitamina C najbolje se ipak postižu upotrebom seruma obogaćenog tim vitaminom. Preporuča se i nanošenje na kožu izgorenu od sunca zato što je obnavlja, uklanja promjene boje na koži, kao i manje bore. Serumi se trebaju odabirati prema vrsti kože, ph vrijednosti, postotku C vitamina i ostalim sastojcima poput hijaluronske kiseline, koja će vlažiti kožu i uklanjati bore. Poželjni dodaci su i zeleni čaj, šipak te aloe vera, a previše vitamina C osjetljivu kožu može nadražiti, prouzročiti crveni- lo te osušiti, nakon čega se koža ljušti. Najbolje bi bilo krenuti najprije s manjim postocima vitamina C: od 1,5 do tri posto u prvih mjesec dana.

Pravi Serum

Najvažnije je stoga utvrditi koliko je potrebno vitamina C nekoj koži kako bi se postigli željeni učinci, jer ne postoji takav proizvod koji bi odgovarao svim vrstama kože. Dobro je odabrati i proizvode kojima je osnova voda, prozirni su ili bijele boje. Naime, boja može sakriti znakove oksidacije, koja smanjuje učinak seruma. Bočice moraju biti neprozirne kako bi što bolje očuvale sadržaj jer je izrazito podložan utjecaju svjetla i zraka, čime se smanjuje njegova kakvoća. Serume s vitaminom C ne smije se držati u kupaonici gdje je vlažno, pa ih neki čak drže u hladnjacima ili ih zamataju u aluminijske folije. Važno je kupovati samo kod provjerenih proizvođača s obzirom na to da se u tolikoj poplavi proizvoda može naći seruma s vitaminom C upitne kakvoće, posebno ako se kupuje preko interneta.

>>> Kreme za sunčanje postat će passé, umjetni melanin štiti kožu iznutra

Za osjetljivce

Osobama s osjetljivom kožom ili s alergijama na sunce preporuča se korištenje proizvoda s vitaminom C u hladnije doba godine kako bi se koža pripremila za ljeto te smanjilo crvenilo i nadraženost. Ostali mogu tijekom cijele godine primjenjivati takve proizvode. Upotreba seruma trebala bi postati uobičajena navika koja će koži dati sjaj i ljepotu te je čuvati od svih loših utjecaja iz okoline tijekom dana.

Na lice, vrat i dekolte potrebno je nanijeti samo nekoliko kapljica seruma s vitaminom C ujutro i navečer.

Važno je napomenuti da se sunce ipak ne smije izbjegavati previše, niti se štititi stalno od njega, zato što može doći do manjka vitamina D, zaduženog za zdravlje kostiju, jačanje obrambenog sustava tijela te pospješivanje rada mišića i živaca. Potrebno je stoga, vele stručnjaci, dvaput po pola sata na tjedan provesti na suncu bez zaštitne kreme za sunčanje. To neće povećati mogućnost oboljenja od raka kože, tvrde, a u tijelu će se zadržati potrebna količina vitamina D. Naime, kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom 15 i višim mogu za čak 99 posto smanjiti proizvodnju vitamina D.

Pet proizvoda s vitaminom C

GUINOT - Dvojaka zaštita

Guinot Nucleic Defense DNA ima dvojaku zaštitu – od UVA (starenje kože) i UVB (opekline) zračenja, ali i čuva DNK žive stanice kože. Osim što snažno štiti od sunca, koži omogućava da ostane svježa, hidratizirana i mladolika.

ÉMINENCE - Gel od ružičastoga grejpa

Gel djeluje antiseptično i protuupalno, a ružičasti grejp bogat je izvor vitamina C. Čisti i sprječava pojavu nečistoća, smanjuje pore, koža se ne masti te se smiruje nadraženost. Ne isušuje kožu, koja nakon upotrebe gela dobiva blistav i zdrav izgled. Gel od ružičastoga grejpa.

NIKEL- Krema s peršinom

Osim peršina, sadrži i vitamin C te još neke vitamine i prirodne sastojke. Krema je namijenjena osjetljivoj koži neujednačene puti sklonoj crvenilu, kapilarama i pjegama. Može se upotrebljavati kao dnevna i noćna krema te za područje oko očiju.

NOVEXPERT - Booster serum s vitaminom C

Jedna bočica sadrži čak 25 posto vitamina C i upotrebljava se ujutro i navečer. Serum hrani kožu, pomlađuje je i daje sjaj. Pomaže kod hiperpigmentacije, pušačkog sivog tena i zacjeljivanja kože te usporava starenje kože i starenje prouzročeno suncem.

NUXE - Mirisni i na plaži

Mirisna vodica Nuxe Sun prva je osvježavajuća toaletna voda sa sunčanim notama. S formulom koja nije fotosenzitivna može se upotrijebiti i na suncu. Svježinu joj daju tonovi slatkih naranči i petitgraina (lista gorke naranče), a kokos i egzotični cvjetovi tiare uz note vanilije i mošusa asociraju na tropska mora.

Uživajte u čitanju ljetnog Trenda i ne zaboravite na darivanja koja vas čekaju svakog tjedna do kraja ljeta.

02. svibanj 2024 08:37