Aktualno
StoryEditor

Vlada izmjenom zakona o POS-u želi privući deficitarne kadrove na nedovoljno razvijenim područjima

01. Veljača 2018.

Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru poslala prijedlog izmjena i dopuna Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS), kojim želi omogućiti pokretanje novog programa stambenog zbrinjavanja radi zadržavanja i privlačenja deficitarnih kadrova, ponajprije na nedovoljno razvijenim područjima te urediti najveću prodajnu cijenu POS-ovog stana i građevinskog zemljišta.

Kao jednu od najvažnijih stavki novog zakona ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar naveo je da se, osim državnim službenicima, njime predviđa osiguranje stanova i javnim službenicima i namještenicima javnih službi u okviru posebnog programa POS-a prema kojem će se graditi stanovi u svrhu davanja u najam.

Najam stanova mogle bi plaćati državne institucije

Ti se stanovi osiguravaju službenicima za potrebe obavljanja službe izvan mjesta prebivališta te za osiguranje zapošljavanja deficitarnog kadra u javnim službama, a to se posebno odnosi na nedovoljno razvijena hrvatska područja.

>>>POS: U 2017. useljena 262 stana

- Taj bi se problem riješio putem najma stanova po posebno povoljnim uvjetima. Radi se o onim mjestima i gradovima gdje je trenutno deficit liječnika, profesora, znanstvenika, a najam stanova mogle bi plaćati državne institucije kao što su Državni zavod za zdravstveno osiguranje, jedinice lokalne samouprave, općine, gradovi županije, zatim fakulteti, i time bi mogli privući deficitarne kadrove, naveo je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Isto tako, uključuje se mogućnost opremanja stanova, čime bi se dovršio objekt na način da najmoprimac može odmah useliti, bez dodatnih troškova.

Zakon o društveno poticanoj stanogradnji donesen je 2001. godine i mijenjan je i dopunjavan više puta.

Prijedlogom se želi urediti i najveća prodajna cijena POS-ovog stana propisana odredbama zakona u odnosu na prosječnu prodajnu cijenu stana koju su postigla trgovačka društva i druge pravne osobe u 2016. godini, ali i najveća prodajna cijena građevinskog zemljišta propisana odredbama zakona u odnosu na prosječnu cijenu građevinskog zemljišta koju su postigla trgovačka društva i druge pravne osobe prošle godine.

>>>Stambeno zbrinjavanje javnih službenika u izmjenama POS-a

Naime, u dosadašnjoj provedbi društveno poticane stanogradnje, stoji u prijedlogu izmjena zakona, uočena su znatna odstupanja prosječnih prodajnih cijena novih stanova, cijena zemljišta i cijena uređenja komunalne infrastrukture i priključaka na infrastrukturu postignutih u POS-u u odnosu na postignute prosječne cijene u realnom sektoru, odnosno u odnosu na prosječne prodajne cijene stanova trgovačkih društava i drugih pravnih osoba bez POS-a.

Etalonska cijena građenja

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o cijenama prodanih novih stanova u drugom polugodištu 2016. godine, prosječna cijena po četvornom metru u razdoblju od siječnja do prosinca 2016. godine na području Hrvatske, a koju su postigli prodavatelji trgovačka društva i druge pravne osobe bez POS-a iznosila je 11.027 kuna, što je za 41,3 posto više od prosječne cijene POS-a koja iznosi 7.806 kuna.

Isto tako, troškovi građevinskog zemljišta u realnom sektoru iznose 1.913  kuna, što je za 38,8 posto više od prosječne cijene zemljišta u POS-u koja iznosi 1.378 kuna.

Kako je istaknuo Štromar, prijedlog zakona usklađuje se sa Zakonom o gradnji, posebno u dijelu koji prema definiciji ulazi u "etalonsku cijenu građenja".

>>>Štromar: Subvencionirani krediti osigurali povoljnije stanove za više od 2330 obitelji

- Ovim prijedlogom točno se definiraju aktivnosti građenja koje definiraju ‘etalonsku cijenu građenja‘, dok se troškovi kao što su izrada dokumentacije, stručni nadzor te vodni doprinos definiraju kao ostali troškovi i izuzeti su od ‘etalonske cijene građenja‘, pa se prema tome i regulira maksimalna cijena građenja, kazao je ministar.

Zakon o društveno poticanoj stanogradnji donesen je 2001. godine i mijenjan je i dopunjavan više puta.  Dosad je provedbom tog zakona izgrađeno ukupno 8.035 stanova u 238 objekta u 75 jedinica lokalne samouprave.

Ukupna investicijska vrijednost za 8.035 stanova iznosi 4,15 milijardi, a za što je Hrvatska putem poticajnih sredstava uložila preko milijardu kuna. Trenutno je u izgradnji 345 stanova u 5 gradova i općina (Fažana, Metković, Šibenik, Punat i Varaždin).

24. travanj 2024 04:41