Aktualno
StoryEditor

Vlada kupuje deset limuzina, a svaka će koštati oko 1,1 milijun kuna

08. Veljača 2018.

Ministarstvo unutarnjih poslova podnijelo je izvješće o nabavi novih automobila. U ponedjeljak je Središnji ured za javnu nabavu u ime MUP-a i MORH-a raspisao novi natječaj za leasing osobnih vozila vrijedan više od 30 milijuna kuna s PDV-om za 62 osobna automobila te nekoliko SUV vozila. Kako piše Jutarnji, za svako vozilo će se u prosjeku izdvojiti 483.870 kuna, a prema podacima iz specifikacije se doznaje kako se u posljednjoj nabavi kriju i puno luksuzniji i skuplji modeli auta.

‘Osobni automobili visoke klase‘

Podsjetimo, Ministarstvo unutarnjih poslova je u listopadu prošle godine na dvije blindirane limuzine potrošilo 13 milijuna kuna.

Javna nabava podijeljena je u sedam grupa u kojoj se ističe ona prva zbog nabave deset ‘osobnih automobila visoke klase‘. Riječ je o automobilima snage minimalno 280 konja, crne metalik boje, s pogonom na sva četiri kotača, zatamnjenim stražnjim bočnim staklima i stražnjim vjetrobranskim staklom, zakrivenima još dodatno rolo zavjesicama, opremljenima s pretincima za hlađenje u stražnjem putničkom dijelu, grijanim prednjim i stražnjim sjedalima, nosačima zastavica u prednjim blatobranima.

Uz sve navedeno od dobavljača se očekuje da će svih deset vozila iz ove grupe biti opremljeno LED crvenim i plavim bljeskalicama, i to na prednjim i stražnjim vjetrobranskim staklima, a traži se potom još i zvučni signalni uređaj s više tonova.

>>>MUP dobio suglasnost za najam 545 vozila putem leasinga, osigurano 5,15 milijuna kuna iz proračuna

Kako doznaje Jutarnji list zapravo se radi o kupnji automobila tržišne pojedinačne cijene između 820 tisuća i 1,1 milijun kuna, a riječ je o nekim od najboljih modela - točnije Audiju A8, Mercedesu S-Klase ili BMW-u 7.

Kuščević je bio za nabavku konja i kočije, dok se Kujundžić ograđuje

Iz Ministarstva unutarnjih poslova su na službeni upit odgovorili da je zapravo riječ o nabavi novih automobila za potrebe Uprave za posebne poslove sigurnosti koja, pored sudjelovanja u nabavi osobnih automobila, sudjeluje još i u nabavi gospodarskih i terenskih vozila. Uprava za posebne poslove sigurnosti tako će zapravo dobiti 87 novih vozila - 50 osobnih, 8 terenskih i 29 gospodarskih, a u vozila će morati biti ugrađene bljeskalice i sustav komunikacije.

Na novinarski upit o nabavi 60 automobila i je li toliko potrebno, Ministar uprave Lovro Kuščević kaže kako njegovo ministarstvo ima tri, četiri automobila i svi su stariji od deset godina te imaju prijeđenih preko 250.000 kilometara. Istaknuo je za kako je predlagao da se nabave konji i kočije, ali međutim ipak se nabavljaju automobili, prenosi Hina.

>>>HDZ-ov peh s blindiranim mrcinama

Milan Kujundžić je o javnoj nabavi 60 automobila, od kojih bi Vlada ‘uzela‘ deset luksuznih vozila, odgovorio kako o tome treba pitati one koji se time bave.

- Meni ne treba, ja imam Audija starog desetak godina s 500.000 kilometara i još mi dobro služi, kazao je Kujundžić za Hinu.

Istječe leasing, pa je vrijeme za nove automobile

- Od srpnja do rujna ove godine istječe operativni leasing za 64 vozila koja su trenutno na raspolaganju Upravi za posebne poslove sigurnosti, a koja su nabavljena 2013. godine na rok od pet godina. Prilikom određivanja vrste i broja novih vozila u obzir je uzeto da se postojeće klase vozila zamijene istom klasom vozila uz minimalno povećanje broja onih vozila za koje je utvrđeno da su nedostatna za obavljanje redovnih zadaća. Uprava za posebne poslove sigurnosti trenutno ne raspolaže dostatnim brojem vozila za planirane aktivnosti sljedećih pet godina kada se predviđa povećanje broja zadaća, tvrde u MUP-u.

>>>Nosači za strojnice i najmanje 460 KS: MUP kupuje blindirane limuzine za prijevoz štićenih osoba

Pritom više nitko ne spominje činjenicu da je MUP, prilikom nabavke blindiranih limuzina, tada naveo kako će vozila vrijedna 13 milijuna kuna, između ostalog, biti korištena za prijevoz štićenih osoba pa se postavlja pitanje čemu će sada konkretno onda služiti ova posljednja nabavka.

Od 62 vozila, koliko ih se nabavlja ovim posljednjim natječajem, njih četiri namijenjena su za potrebe MORH-a.

Poznato je samo da će u Ministarstvo obrane Republike Hrvatske otići četiri automobila više srednje klase, ali ne i kome su konkretno namijenjena.

26. travanj 2024 17:48