Aktualno
StoryEditor

Vlada preuzela 450 milijuna kuna duga Petrokemije, dokapitalizacija ide dalje

29. Listopad 2018.

Vlada je dala suglasnost za dokapitalizaciju Petrokemije. Na telefonskoj sjednici održanoj u ponedjeljak, Vlada je dala suglasnosti za pretvaranje potraživanja Republike Hrvatske u temeljni kapital Petrokemije. Zatim se usuglasila oko stjecanja udjela u ime Republike Hrvatske u Petrokemiji Agro Trade d.o.o. te je dana suglasnost i ovlaštenje za sklapanje Ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju Petrokemije.

Donesena je i odluka kojim se ovlašćuje Skupština HEP-a za reprogram duga Petrokemije s osnove isporuke plina.

- Prihvaćanjem ovih odluka Vlada je ispunila sve dogovorene obveze koji su uvjet zaključenja transakcije i stvorila je uvjete za uspješnu  dokapitalizaciju od strane strateških partnera – stoji u priopćenju Vlade.

Proces dokapitalizacije Petrokemije počeo je još sredinom 2017. godine, no tijekom ove godine pojačane su aktivnosti na provedbi procesa kroz razgovore i komunikaciju s potencijalnim strateškim parterima te s Europskom komisijom. A to je napravljeno zbog suglasnosti cijeloga procesa sa Smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama.

>>> Petrokemija prikuplja 450 milijuna kuna novog kapitala

- Podsjećamo da su u svibnju ove godine INA i PPD Vladi dostavili zajedničko pismo Namjere za sudjelovanjem u uplati i upisu dionica Petrokemije u trenutnom procesu dokapitalizacije te je nakon zaprimanja službene ponude, započeo zajednički rad na izradi među-dioničarskog ugovora – stoji u priopćenju Vlade.

Vlada je radi pripreme dokapitalizacije preuzela obveze Petrokemije u  iznosu od 450 milijuna kuna dok se dodatnih 450 milijuna kuna svježeg kapitala očekuje od investitora koji žele dokapitalizirati tvrtku – to su prije svega INA i PPD, te druga javna poduzeća, mirovinski fondovi i ostali zainteresirani ulagači.

A tih 450 milijuna kuna je do sada bio problem  jer pitanje koje je mučilo investitore jest tretira li se taj dug kao nezakonita subvencija ili ne? Ako se preuzimanje dugova Petrokemije od strane države tretira kao subvencija, kako pišu mediji, onda te dugove treba vraćati. Pojedini investitori su, navodno, željeli garanciju da to nije subvencija i da se neće od njih tražiti vraćanje dugova, koji nisu njihovi. I zato je zapelo.

Podsjetimo, u subotu je održana sjednica Nadzornog odbora Petrokemije na kojoj je donesena Odluka o davanju suglasnosti Upravi oko odluke o provođenju postupka povećanja temeljnog kapitala ulozima u pravima, ulozima u novcu te utvrđivanju pravila alokacije novih redovnih dionica.

28. travanj 2024 02:33