30. studeni 2017.

Vlada redom odbija sve amandmane oporbe na predloženi proračun za 2018.

U Hrvatskom saboru u četvrtak poslijepodne počelo je glasovanje o 147 amandmana koje su na predloženi državni proračun za iduću godinu podnijeli zastupnici i klubovi, a predstavnici Vlade redom ih sve odbijaju.

Tako je odbijen amandman Živog zida koji je tražio 20 milijuna kuna više za nacionalne manjine, a na teret nabavke borbenih zrakoplova.

"Smatramo da su u državnom proračunu osigurana sredstva dostatna za provedbu svih mjera zaštite prava nacionalnih manjina", obrazložio je ‘odbijenicu‘ ministar financija Zdravko Marić, na što je Ivan Pernar (Živi zid) poručio kako je tih 20 milijuna kuna važnije za zaštitu nacionalnih manjina nego za nabavu borbenih aviona.

>>>Vlada prihvatila samo jedan amandman na prijedlog proračuna za 2018.

Odbijeni su i amandmani SDP-ovaca Siniše Hajdaša Dončića i Marka Vešlingaja za dodatnih 80 milijuna kuna za elementarne nepogode, pri čemu bi se ti novci uzeli sa stavke za SOA-u, uz Marićevo obrazloženje da bi to ugrozilo rad SOA-e.

Nije prošao ni amandman SDP-ovca Domagoja Hajdukovića da se četiri milijuna kuna izdvoji za potporu Hrvatskom kazalištu u Pečuhu, te isto toliko za prijevozna sredstva za vatrogasce što bi se, predložio je, trebalo oduzeti uredima predsjednice i premijera. "Imali smo prilike gledati heroje koji su se borili u strašnim prizorima, gdje su na požarišta išli u antiknim vozilima s antiknom opremom, imali situacije da su s fićom išli boriti se protiv vatrene stihije", isticao je Hajduković.

>>>Sabor o proračunu: Svatko vuče na svoju stranu

Živi zid je tražio i 100 milijuna kuna više za jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva, opet sa stavke borbenih zrakoplova, no državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman ocijenila je kako bi to ugrozilo sigurnost zračnog prostora.

SDP-ovac Gordan Maras tražio je da se jamstva za malo gospodarstvo povećaju s 80 na 130 tisuća kuna. "HDZ i Marić su 400 milijuna kuna lani dali direktno Agrokoru i oni su nepovratno izgubljeni za Hrvatsku... HBOR je postao kassica prasica", rekao je Maras.

>>>Jovanović: Proračun za obrazovanje je ‘za sjest i plakat’

Iz SDP-a i Mosta potom su zatražili stanku, nezadovoljni obrazloženjima za odbijene amandmane.

- Predstavnica Ministarstva gospodarstva ni na jedan od predloženih amandmana nije se očitovala. Ni na jednu stavku kojom se tražilo povećanje sredstva u njenom resoru, za gospodarstvo, investicije jamstva i konkurentnost. Vaša je obveza očitovati se o onom što zastupnici traže i jasno reći ne damo dodatne novce za gospodarstvo za poduzetništvo, jamstvo za malo gospodarstvo..., nabrajao je SDP-ovac Peđa Grbin.

>>>Plenković predstavio proračun za ‘podizanje životnog standarda’

Poručio je Vladi da se ne skriva iza aviona ili SOA-e. "Molim da u nastavku rasprave budite iskreni i otvoreno recite ‘ne damo dodatni novac, a to što tražite nepotrebno je, beskorisno‘, u krajnjoj liniji kažite da je to glupo. Budite iskreni, samo to tražimo", naglasio je Grbin.

I mostovac Tomislav Panenić istaknuo je kako zastupnici nisu dobili odgovore na ono što traže, već dobivaju samo šture odgovore. "Niti smo saznali zašto je odbijeno, niti objašnjenje zašto je povećano", rekao je Panenić.