Korona i biznis
23. siječanj 2019.

Vlasnik ‘Tete Violete‘ Petar Ćorluka kupio od države hotel Hrvatska u Baškoj Vodi

Hercegovački poduzetnik koji stoji iza poznatog brenda WC papira Teta Violeta Petar Ćorluka kupuje hotel Hrvatska u Baškoj Vodi, odlučila je u četvrtak Vlada. Ponuda njegove tvrtke Marea Alta iz Makarske vrijedna 46,13 milijuna kuna izabrana je u konkurenciji koju su činili slatinska tvrtka Maros nekretnine i zagrebački Adria Coast turizam.

Maros nekretnine ponudile su za taj hotel cijenu od 36,5 milijuna kuna, a Adria Coast turizam, čiji je osnivač prvi čovjek Prvog plinarskog društva (PPD) Pavao Vujnovac, 42,4 milijuna kuna.

Hotel je smješten u centru Baške Vode, ima 136 smještajnih jedinica, od čega 128 soba i 8 apartmana. Ukupna mu je bruto površina 12.500 četvornih metara, a neto površina 8.956 četvornih metara.

Vlasnik tvornice Violeta planira novu akviziciju, bivšu vojnu nekretninu, preurediti u hotel s 4 zvjezdice. Dosad je hotel Hrvatska imao dvije zvjezdice i od lani nije bio u funkciji.

Bit će to doprinos podizanju kvalitete turističke ponude u Baškoj vodi, kazao je premijer Andrej Plenković.

- Na području Makarske konačno će se pojaviti više dobrih i kvalitetnih objekata. Na području Baške Vode, naime, većina kapaciteta je u privatnom smještaju i potrebni su hoteli viših kategorija - istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

Ćorluka već posjeduje dva hotela. Njegova imovina procjenjuje se na više od 150 milijuna eura, a ovom kupnjom bit će još i veća.

- Hoteli u Sarajevu i Makarskoj poticaj su nam da se dodatno širimo i u tom vidu poslovanja - kazao je u intervjuu za Lider taj samozatajni poduzetnik, ujedno vlasnik trgovačke tvrtke Prodex, koja upravlja s dva šoping-centra u BiH, te hotela u Sarajevu s pet zvjezdica.

Ćorluka je uz svoje biznise otvorio i dom za stare i nemoćne, kao i dječji vrtić. U Hrvatskoj je pogon Violete pokrenuo 2011. godine.